Szegedi kutatók alakítottak elektromos mezővé zenét

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) kutatói az elsők között alakítottak át oszcilláló elektromos mezővé egy zeneművet.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet MTI-n megjelent közleménye szerint régóta foglalkoztatja a tudományt a zene tudat nélküli élő anyagokra gyakorolt hatása. A legtöbb ilyen vizsgálat során a levegőből hallgatnak zenét a biomolekulák vagy élőlények. A kutatók eddig arról számoltak be, hogy a megfigyelt hatások – már ha voltak ilyenek – kismértékűek, közvetettek voltak.

Ezért az SZBK Biofizikai Intézete membrán biofizika csoportjának kutatói egy a zenéből származó, de a nyomástól eltérő időfüggő fizikai mennyiség biokémiai hatását vizsgálták meg kísérleteikben.

A zenét váltakozó árammá alakították, azt pedig enyhén rezgő, azaz oszcilláló elektromos mezővé.

18 különböző műfajú zenéből generáltak elektromos mezőt, ennek a hatásait mérték az élesztő vakuólum – sejtnedvüreg – membránján keresztül protont pumpáló enzim, a V-ATPáz működésére.

A Páli Tibor vezette csoport mérései alapján a kutatócsoport arra jutott, hogy az említett membránon keresztüli elektromos töltések mozgásaira hatással van a generált elektromos mező.

A maga nemében egyedülálló kísérlet eredményeiről szóló publikáció a Frontiers in Molecular Biosciences című tekintélyes nemzetközi folyóiratban jelent meg.

(MTI)

Előző sztori

Jó, kész! Nincs értelme tovább kampányolni

Következő sztori

Besöpörték az érmeket a szegediek a nemzetközi rövidpályás gyorskorcsolya versenyen