Szegedi csalók vettek fel állami támogatásokat jogtalanul alapítványi iskolákon keresztül

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Éveken keresztül trükköztek azok a szélhálmosok, akik ellen most vádat emelt a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség – összesen hét személy volt, akik alapítványi fenntartású köznevelési intézmények útján jogosulatlanul vettek igénybe állami támogatásokat, ezzel több, mint száz millió forinttal megkárosítva a költségvetést.

Egymást helyezték a fontosabb pozíciókba

Az ügy kezdete messzire nyúlik vissza: 2001 szeptemberében Szegeden, hátrányos helyzetű fiatalok és kábítószer-függőségben szenvedők támogatására egy közhasznú alapítvány jött létre, melynek kuratóriumi elnöke a vádlottak egyike volt.

Vállalt feladatainak megvalósítása érdekében a szervezet két oktatási intézményt is létesített a városban, ahol a további vádlottak vezetői, vezetőhelyettesi illetve ügyintézői feladatokat láttak el.

Közel 1000 tanuló után vettek fel jogtalanul támogatást

Az iskolák fenntartójaként az alapítvány a jogszabályok szerint minden tanévben, félévente jogosult volt a tényleges tanulói létszámhoz igazodó normatív támogatás igénybevételére az első szakképesítésüket itt megszerző diákok után.

A vádlottak azonban közel 900 olyan tanuló után is igényeltek és kaptak állami támogatást, akik nem álltak tanulói jogviszonyban az oktatási intézményekkel, vagy beiratkoztak ugyan, de a tanórákat sosem látogatták.

Az elkövetők által 2012-2014. években jogosulatlanul igénybe vett állami támogatás összege meghaladja a 112 millió forintot. A központi költségvetésnek okozott vagyoni hátrány az eddigi eljárás során nem térült meg.

A főügyészség a valótlan tartalmú támogatási igénylőlapokat a Magyar Államkincstárhoz az alapítvány nevében benyújtó vádlottat minősített költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével, míg társait e bűncselekmények bűnsegédi alakzatával vádolja.

Előző sztori

Orbán Viktor új családtámogatásokat is kilátásba helyezett

Következő sztori

Dokumentumfilm mutatja be a Szegedi Törvényszék múltját