Balhé

Szegedi csalók vettek fel állami támogatásokat jogtalanul alapítványi iskolákon keresztül

Szegedi csalók vettek fel állami támogatásokat jogtalanul alapítványi iskolákon keresztül

2022. január 28., péntek
Szegedi csalók vettek fel állami támogatásokat jogtalanul alapítványi iskolákon keresztül

Éveken keresztül trükköztek azok a szélhálmosok, akik ellen most vádat emelt a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség - összesen hét személy volt, akik alapítványi fenntartású köznevelési intézmények útján jogosulatlanul vettek igénybe állami támogatásokat, ezzel több, mint száz millió forinttal megkárosítva a költségvetést.

Egymást helyezték a fontosabb pozíciókba

Az ügy kezdete messzire nyúlik vissza: 2001 szeptemberében Szegeden, hátrányos helyzetű fiatalok és kábítószer-függőségben szenvedők támogatására egy közhasznú alapítvány jött létre, melynek kuratóriumi elnöke a vádlottak egyike volt.

Vállalt feladatainak megvalósítása érdekében a szervezet két oktatási intézményt is létesített a városban, ahol a további vádlottak vezetői, vezetőhelyettesi illetve ügyintézői feladatokat láttak el.

Közel 1000 tanuló után vettek fel jogtalanul támogatást

Az iskolák fenntartójaként az alapítvány a jogszabályok szerint minden tanévben, félévente jogosult volt a tényleges tanulói létszámhoz igazodó normatív támogatás igénybevételére az első szakképesítésüket itt megszerző diákok után.

A vádlottak azonban közel 900 olyan tanuló után is igényeltek és kaptak állami támogatást, akik nem álltak tanulói jogviszonyban az oktatási intézményekkel, vagy beiratkoztak ugyan, de a tanórákat sosem látogatták.

Az elkövetők által 2012-2014. években jogosulatlanul igénybe vett állami támogatás összege meghaladja a 112 millió forintot. A központi költségvetésnek okozott vagyoni hátrány az eddigi eljárás során nem térült meg.

A főügyészség a valótlan tartalmú támogatási igénylőlapokat a Magyar Államkincstárhoz az alapítvány nevében benyújtó vádlottat minősített költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével, míg társait e bűncselekmények bűnsegédi alakzatával vádolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.