PROMO

Mire érdemes figyelni az állásinterjún?

Mire érdemes figyelni az állásinterjún?

2022. január 17., hétfő
Mire érdemes figyelni az állásinterjún?

Nem egyszerű eljutni az állásinterjúig. Sok esetben egy-két tucat önéletrajzot is el kell küldeni, hogy megérkezzen a lehetőség. Szóval érdemes komolyan venni az állásinterjút és alaposan felkészülni rá. Összefoglalónkban ebben próbálunk segítséget nyújtani.

Érdemes komolyan venni a felkészülést

Álláslehetőségeket találni nem nehéz, csupán be kell írni a keresőbe, hogy például „Szeged állás”. Nehezebb feladat a megfelelő lehetőség kiválasztása, az önéletrajz elkészítése és az állásinterjún való részvétel. Az alábbiakban az utóbbihoz adunk tanácsokat. Állásinterjúnál öltözködés szempontjából a konzervatív elegancia biztosan jó döntés. Ez hölgyek esetében kosztümöt, míg férfiak esetében öltönyt jelent. Továbbá fontos, hogy zárt cipőt kell viselni a találkozó során. Érdemes visszafogottságot sugározni és az ápoltságra kiemelt figyelmet fordítani. Továbbá célszerű még az interjú előtt alaposan utánanézni a cégnek. Ugyanis bármikor megkérdezheti az interjúztató a pályázótól, hogy mit tud a brandről. Ha nagyon keveset, az nem vet jó fényt a jelentkezőre. Szóval még a találkozó előtt érdemes tájékozódni a cég történetével kapcsolatban, valamint annak is utánanézni, hogy pontosan mivel foglalkozik és hány alkalmazottal rendelkezik. Mindenképpen érdemes komolyan venni a felkészülést. Mindemellett az önéletrajzban szereplő adatokat is pontosan kell ismerni, nem szabad belezavarodni az évszámokba vagy pedig összekeverni a munkahelyeket. Fontos, hogy semmi esetre sem szabad elkésni az állásinterjúról és még előtte ki kell kapcsolni a mobiltelefont.

Magabiztosnak, szerénynek is udvariasnak kell lenni a beszélgetés során

Minden esetben figyelni kell a testbeszédre, vagyis a hangszínre, a kézfogásra, a mosolyra, a testtartásra és a szemkontaktusra. Fontos, hogy a kézfogás ne legyen se túl lágy, se pedig túl erős. Kényes kérdések esetén is meg kell próbálni higgadtnak maradni. Érdemes végig tartani a szemkontaktust és mosolyogni, ugyanis mindkettő bizalmat épít az interjúztatóban. A legtöbben általában akkor jönnek zavarba, ha szóba kerül a fizetés kérdése. Erre érdemes előre felkészülni és határozottan válaszolni. Mindenképpen meg kell határozni még az interjú előtt egy minimum összeget, amennyiért még érdemes elvállalni az adott munkát. Nagyon bőbeszédűnek sem szabad lenni a beszélgetés során, ugyanis azoknak általában előre megszabott időtartama van. Minden kérdésre lényegre törően kell válaszolni. A beszélgetés végén általában megkérdezi az interjúztató, hogy van-e kérdése a pályázónak a munkával vagy a céggel kapcsolatban. Ebben az esetben érdemes kérdéseket feltenni, ugyanis ez azt sugallja, hogy valóban érdekes a pályázó számára az adott munkakör. Például meg lehet kérdezni, hogy mi lesz a legfontosabb feladat a munkavégzés során vagy azt, hogy hol lesz pontosan a munkavégzés helye. Szóval érdemes alaposan felkészülni az interjúra, odafigyelni az öltözködésre, valamint magabiztosnak, szerénynek is udvariasnak lenni a beszélgetés során.

(Támogatott tartalom! / Fotó: Freepik)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.