Politika

Megvan az időpont: április 3-án tartják a választásokat és a népszavazást is

Megvan az időpont: április 3-án tartják a választásokat és a népszavazást is

2022. január 11., kedd
Megvan az időpont: április 3-án tartják a választásokat és a népszavazást is

Áder János köztársasági elnök a törvényi felhatalmazás alapján a legkorábbi időpontra, április 3-ra tűzte ki az országgyűlési választások napját.

Az államfő sajtóközleményében a következőt írja:

32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. Köszönet mindazoknak, akik a nemzet újjáépítésében részt vettek.

Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését.

Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását.

E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki.

A köztársasági elnök ugyanerre a napra tűzte ki a gyermekvédelmi népszavazás időpontját is. Erről a keh.hu-n megjelent közlemény a következőt fogalmazza:

Az Országgyűlés 2021. november 9-én egyhangúlag döntött arról, hogy népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján is lehessen tartani.

A folyamatban lévő népszavazási kezdeményezések közül négy kérdés tekintetében biztosítottak a jogi feltételek a népszavazás kitűzésére.

A választási eljárási és a népszavazási eljárási törvényi határidőket figyelembe véve e négy kérdésben csak április 3-án vagy április 10-én lehet egyidőben tartani a népszavazást és az általános választásokat.

Erre tekintettel a 32/2021 (XI. 30.) Országgyűlési határozatban elrendelt négy kérdésről a népszavazást 2022. április 3-ára tűzöm ki.

A népszavazás lapján négy kérdés szerepel majd:

  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.