/

Kijött a rendelet, csak az oltottak számítanak védettnek Magyarországon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még a múltheti kormányinfón jelentették be, hogy február 15-től csak az kaphat védettségi igazolványt, aki felvett legalább 2 oltást. A kormány nem is tétlenkedett, a tegnapi Magyar Közlönyben meg is jelent az ezzel kapcsolatos kormányrendelet – mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak.

Magyarul ha valaki úgy szerezte meg az okiratot, hogy átesett a betegségen, de nem volt beoltva annak rossz hírünk van: érvényét veszíti a védettségi igazolványa. A második oltás felvételétől számított hat hónapig lesz érvényes a védettségi, ezután az érvényesség – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után hosszabbodik meg.

Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.

A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

Nem mindegy a dózis?

18 éven aluliaknál nem szükséges harmadik oltás ahhoz, hogy érvényes maradjon az igazolvány: így tehát az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő. A nagykorúak esetében az egydózisú Janssennel oltottaknak szintén 6 hónapon belül fel kell venni a megerősítő (második) oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.

Az új szabályokkal szerencsére maga az okmány nem cserélődött, azokat nem kell lecserélni. A rajtuk található QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét. Fontos, hogy azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatóak.

via Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK)

Előző sztori

A Fidesz kampányát tolja Hollywood is?

Következő sztori

Karikó Katalin 3 millió amerikai dollárral járó elismerésben részesült