Durva köd lesz hétfőn: riasztást adtak ki

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vészjelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az Alföldön, északkeleten nagyobb területen jelen lévő sűrű, zúzmarás köd hétfőre virradó éjszaka az élénkülő nyugatias szél hatására várhatóan feloszlik. A ködös tájakon ónos szitálás, hószállingózás előfordul. Hétfőn hajnalban, reggel az északkeleti határhoz közelebb eső tájakon gyenge havazás valószínű lepel 2 cm hóval.

Késő estétől az Észak-Dunántúlon majd a főváros térségében megerősödik az északnyugati szél, viharos (60-70 km/h) széllökésekre azonban kezdetben még csak főként a magasabban fekvő területeken kell számítani.

Hétfőn a délnyugati tájak kivételével sokfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél.

A legerősebb lökések általában 65-90 km/h között várhatók. Elsősorban a hegyvidéki tájakon (Dunántúli- és Északi khg.,) 90 km/h-t meghaladó lökésekre is számítani lehet, de kisebb eséllyel síkvidéken (Kisalföldön, illetve az Alföld északi részén) is lehetségesek 90 km/h körüli lökések.

A sűrű köd miatt nyolc megyére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben:

  • Pest,
  • Békés,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Csongrád-Csanád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Heves,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg és
  • Jász-Nagykun-Szolnok.

Az időkép szerint is hétfőn egy hidegfront hatására sokfelé megerősödik, az ország északi felén pedig viharossá fokozódik a nyugati-északnyugati szél. Kezdetben csak elszórtan számíthatunk hószállingózásra, egy-egy hózáporra, majd napközben és az esti órákban észak felől egyre többfelé alakulhat ki kisebb eső, zápor, északon a magasabban fekvő tájakon havas eső, hózápor is előfordulhat. Hajnalra délnyugaton a szélcsendesebb tájakon pára, köd képződhet. Reggel -7 és +2, napközben 3 és 10 fok között alakul a hőmérséklet.

Előző sztori

102 évesen negyedik védőoltás? Persze, simán!

Következő sztori

Drámai küzdelem után, magyar örömünnep