Dokumentumfilm mutatja be a Szegedi Törvényszék múltját

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dokumentumfilm készült a Szegedi Törvényszék épületéről, amely már elérhető a Nemzeti Audiovizuális Archívum által létrehozott NAVA-pontokon is. A pincétől a padlásig – időutazás az Igazságügyi Palotában című alkotás a Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázat keretében született, a Szegedi Törvényszék égisze alatt és január 27-től vált hozzáférhetővé.

Hiánypótló dokumentumfilm

Az Országos Bírósági Hivatal támogatásával készült magyar dokumentumfilm forgatókönyvírója, rendezője Szabó Zoltán Attila, operatőre Erdős Péter és Takács Bence voltak, a film narrátora Kálloy Molnár Péter. A Szegedi Törvényszék DVD-n és pendrive formában 2021 decemberében jelentette meg a hiánypótló művet, amely a Szegedi Törvényszék épületének történetét mutatja be részint jogtörténeti, részint építészeti, valamint kultúrtörténeti és helytörténeti nézőpontból.

Fotó: Szegedi Törvényszék Sajtó

Az elnöktől a gondnokig

A filmben az 1958 óta országos műemléki védelem alatt álló épületegyüttesről dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke, dr. Werner Zsolt bíró, valamint Darvas Tamás műszaki ellenőr, Sipos György építészmérnök, a Magyar Építész Kamara tagja, Harmados Mária, a Szegedi Törvényszék könyvtárvezetője és Gyebrovszky Attila, az épület korábbi gondnoka nyilatkozik.

Dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke Babits Mihály méltán híres szavait idézte a NAVA számára elsőként hozzáférhetővé tett új tartalom közlése, a dokumentumfilm országos digitális premierje kapcsán:

Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.

Előző sztori

Szegedi csalók vettek fel állami támogatásokat jogtalanul alapítványi iskolákon keresztül

Következő sztori

Még el sem készült, de már káosz van az Oskola utcában