Egészség

Boldogkői szerint az omikron még messze van a náthától

Boldogkői szerint az omikron még messze van a náthától

2022. január 19., szerda
Boldogkői szerint az omikron még messze van a náthától

A szegedi molekuláris biológus arról beszélt lapunknak pár hete, hogy az omikron még okozhat fennakadásokat.

A szakember korábban úgy nyilatkozott, hogy az omikron ellen a nyájimmunitás bőven 90 százalék fölött lehet. Szerinte ez önmagában nem feltétlenül jelent problémát, hiszen a kanyaró esetében ez az arány 98% körül van.

Kifejtette továbbá, hogy egy nagy változás történt az előző variánsokhoz képest: a vírus virulenciája lecsökkent és a társadalom immunológiai védettsége magasabb lett a védőoltások kiteljesedésével, és a természetes fertőzéssel. Az omikron önmagában egy emberre ugyan kisebb hatással van, de a nagyobb fertőzőképessége miatt elképzelhető, hogy a kórházi ellátásra szorulók száma a delta variáns által okozott járványhoz lesz hasonló, de ezt szerinte még nem tudni pontosan.

Arra a hírre pedig, hogy a Pfizer már fejleszti az omikron elleni védőoltást, úgy reagált:

Ez legalább még félév, amíg újraprogramozzák és tömegesen előállítják a vakcinát. Tehát, ha lesz negyedik oltás, akkor valószínűleg az még nem ez az omikron-specifikus vakcina lesz. Abban az esetben, ha az omikron variáns vagy annak valamilyen leszármazottja hosszabb ideig itt lesz közöttünk és problémát okoz, akkor ötödik oltásként alkalmazhatják majd ezt a vakcinát.

Nem meríti ki az immunrendszert a negyedik oltás

Lapunk is megkereste a professzort annak kapcsán, mit gondol arról, hogy egyes nyilatkozatok szerint a negyedik oltás kontraproduktív lehet, mivel kimeríti az immunrendszert.

- Nem vagyok immunológus, de megkérdeztem pár immunológus ismerősömet: ez így butaság. - reagálta Boldogkői, egyebek között az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nyilatkozatára. Szerinte, ha éveken keresztül minden hónapban beadnánk a védőoltást, akkor az lehet, hogy valami komolyabb problémát okozna, de az sem, amit az EMA szakembert vizionált. ,,Ez egy nagyon szerencsétlen kijelentés volt. Mégha hosszú távon igaz is lenne ez a kijelentés, a jelen járvány helyzetben ez az oltáselleneség malmára hajtja a vizet – tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy elegendő lehet-e a negyedik oltás az omikron variánssal szemben, úgy válaszolt: két szélsőség létezik a kérdés illetően: az egyik szerint a negyedik oltás ártalmas, ez azonban nem igaz. A másik szélsőség szerint pedig nem használ, mert nem ad többletvédelmet, a harmadik oltás elegendő védettséget okoz. A professzor szerint ez az állítás sem kielégítő.

Az omikron nagyon eltér genetikailag az előző variánsoktól, ezért a magasabb szintű immunológiai védettség különösen fontos. Két oltás a fertőzéssel szemben jelenleg csak 30 százalékos többletvédelmet jelent az oltatlanokhoz képest, ami szinte semmi. A komoly komplikációkkal szemben azonban elég jó védelmet nyújtanak a jelenlegi vakcinák, főleg, ha három adagban kapjuk őket."

- mondta Boldogkői.

A harmadik, negatív véleményről is beszélt a professzor, mely szerint igazságosan kellene elosztani a vakcinákat és inkább az idősebbek kapjanak negyedik oltást. A másik negatív vélemény szerint mire végbe menne egy negyedik oltásról szóló vakcinációs program, addigra az omikron már lecsengene, emiatt nincs értelme. Ezekre a meglátásokra Boldogkői úgy reagált: ahol be kell osztani, hogy ki kapjon vakcinát, ott nyilván az idősebb betegeknek kell kapni. Hozzátette: ő is ezt szorgalmazná, kiegészítve azoknak a körével - kiemelten az egészségügyi dolgozókra gondolva -, akik jobban ki vannak téve a fertőzésveszélynek.

,,Ha valaki fel akarja venni, abból szerintem hátránya nem származik. Úgy tudom, elegendő vakcina is áll rendelkezésre." Hozzátette: a negyedik oltást főként 60 év fellett kellene népszerűsíteni.

,,Az omikron még nagyon távol van a náthától"

A professzor kiegészítésként megjegyezte, hogy sokan az omikron variáns apropóján bíznak abban, hogy egy legyengült és náthaszerű betegség lesz a COVID-19-ből. Azonban figyelve, főként jelenleg az amerikai kórházi állapotokat, szerinte ez még nagyon távol áll a náthától".

Hozzátette, hogy a légúti vírusokkal az szokott történni, hogy egy idő után legyengülnek és endemikussá válnak. Kiemelte azonban, hogy, az omikron a semmiből ugrott elő. Nem ment végig a folyamatos gyengülés lépésein, melynek során a vírus kisakkozta volna magának a legoptimálisabb terjedést. Emiatt nem biztos, hogy ez az utolsó lépése a vírusnak, lehetséges, hogy jönnek még virulensebb változatok. De meglátjuk, mi történik majd."

Rekordmennyiségű új fertőzöttet regisztráltak

A Koronavírus tájékoztató oldal szerda reggeli adatai szerint Magyarországon sosem látott csúcsot döntött az új megbetegedések száma: összesen 14 890 új fertőzöttet azonosítottak 24 óra alatt. A kórházi ápoltak száma is enyhe növekedésnek indult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.