A tudomány szerelmeseit várja szombaton az SZTE a fizika napján

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha érdekel a tudomány és közelebbről is megismerkednél a fizika rejtelmeivel, kiváló lehetőséget nyújt szombaton a Szegedi Tudományegyetem által megrendezett fizika napja nem csupán az informálódásra, de szórakozásra is.

A résztvevők előadásokat hallhatnak, érdekes kísérleteket láthatnak, bemutatkoznak a kutatócsoportok és az is kiderül, milyen széles körben hasznosítható a fizikus diploma – áll a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága által kiadott közleményben.

A fizika tudománya és Szeged

A nyitóelőadáson Szabó Gábor akadémikus, a szegedi lézeres kutatóintézet vezetője Gábor Dénesről, öt évtizeddel ezelőtti Nobel-díjáról, valamint a holográfia és az optika területen azóta, Szegeden és a nagyvilágban elért eredményekről tart előadást.

Szalai Tamás a James Webb-űrtávcsővel megvalósítandó, szegedi közreműködésű tudományos programokról beszél, Iglói Ferenc pedig a 2021-es fizikai Nobel-díjjal elismert, kaotikusan és véletlenszerűen viselkedő rendszerekkel kapcsolatos kutatásokat mutatja be.

Nem csak elméletről és számokról szól

A vendégek – akik közt a korábbi esztendőkben a diákok mellett szép számmal voltak szülők, s más idősebb érdeklődők is – érdekes fizikai kísérleteket láthatnak és bemutatják tevékenységüket az SZTE Fizikai Intézetének kutatócsoportjai. Az érdeklődők emellett – meghívott kutatóintézeti és céges partnerek bemutatói révén – a fizika szakhoz kapcsolódó, rendkívül széles körű elhelyezkedési lehetőségekkel is megismerkedhetnek.
    

A program délutáni részében tartják a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyen eredményhirdetését, melyhez FizShow néven szintén látványos kísérletek bemutatója kapcsolódik. A programról részletesebben ide kattintva tájékozódhat.

via MTI / Kiemelt kép: Pixabay

Előző sztori

Egyre több az internetes csalás Szegeden

Következő sztori

Ne lepődjön meg, ha STOP táblát lát majd a szegedi üzletek bejáratán