A szegedi Volánbuszosok is jól járnak a bérmegállapodással

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Volánbusz Zrt. és a kollektív szerződés megkötésére jogosult Közúti Közlekedési Szakszervezet képviselői aláírták a megállapodást a közlekedési vállalat idei bérfejlesztéséről. A felek a bérmegállapodásban a „kritikus” munkakörben dolgozók helyzetének rendezésére is új megoldásokat vezetnek be.

Miután a MÁV–Volán-csoportnál a közelmúltban megszületett az alanyi jogon járó 10 százalékos béremelésről szóló megállapodás, a Volánbusz esetében a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselői tovább folytatták az egyeztetéseket a részletszabályok kidolgozása érdekében. A megállapodás 2022. január elsejéig visszamenőleg lép majd életbe, az első megemelt fizetés február 10-ig minden munkavállaló bankszámlájára megérkezik.

Több juttatás is növekszik

Az autóbusz-vezetők esetében a bruttó órabér, a forgalmi kompenzációs pótlék és a vezetési időre járó pótlék összege is nő. A szellemi, illetve a szakképzettséget igénylő fizikai munkavállalók esetében az általános társasági alapbér

minimuma havi bruttó 280 ezer forint lesz – órabér keretében foglalkoztatottak esetében ez 1600 forint/órát jelent

A bérmegállapodás alapján több kritikus munkakörben is bruttó alapbérminimumot vezetnek be és határoznak meg a Volánbusznál. A költségkeret fennmaradó részét a munkáltatói jogkörgyakorlók különböző módokon használhatják fel további bruttó alapbéremelésre az autóbusz-vezetőn kívüli munkakörökben.

Ennek mértéke az órabéres munkavállalók esetében legfeljebb 5, havibéres munkavállalók esetében 2 és 5 százalék között alakulhat. A Volánbusznál a havibéres fizikai, illetve a szellemi munkakörökben foglalkoztatottak esetében is bevezetik a hűségbért, mértéke a 3 éves „törzsgárda fokozat” elérését követően havi bruttó 10 ezer forint lesz.

Előző sztori

Tram-train főmérnök: ha feláll a teljes flotta, nem jelent majd ekkora gondot néhány jármű kiesése

Következő sztori

Jóváhagyta az EMA a Pfizer koronavírus elleni gyógyszerét