A Disney szerint Hófehérke nem lehet hófehér

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újragondolt, élőszereplős Hófehérke-filmet készül gyártani a Disney a Grimm testvérek eredeti meséje alapján. A stúdió azonban úgy gondolja, az 1937-es alkotás után ideje lebontani benne a sztereotípiákat. Például miért legyen Hófehérke hófehér?

Heves vitákat szült a Disney hivatalos bejelentése, miszerint a jövőre érkező Hófehérke és a hét törpe élőszereplős filmben egy latain-amerikai származású színésznő, Rachel Zegler kapta a főszerepet. A színművész az újragondolt West Side Story-val vált világhírűvé, mely tavaly év végén ment a mozikban és Steven Spielberg rendezte.

A Disney büszkén ügyel a faji sokszínűségre az utóbbi időben – elég csak arra gondolnunk, hogy a hamarosan érkező élőszereplős Kis hableányban is fekete bőrű színész alakítja majd a főszereplő Arielt.

A Trónok harca növekedési rendellenességben szenvedő színésze, Peter Dinklage egy interjúban azonban arról nyilatkozott, hogy ezzel a stúdiónak nem szabad megelégednie:

szerinte ugyanis a stúdió még mindig ugyanazt a ,,visszás történetet” játsszák el a barlangban élő hét törpéről.

Éppen ezért vissza kellett volna a Disney-nek lépnie, hogy a projektet még jobban újraértékelje. Egyébként a színész nem állna el egy vagány, ,,progresszív” Hófehérkétől.

Dinklage kifakadása pedig el is érte a kívánt hatást. A Disney ugyanis közleményben reagált az interjúban elhangzottakra:

,,Hogy elkerüljük az eredeti animációs filmből származó sztereotípiák megerősítését, más megközelítést alkalmazunk a hét karakterrel kapcsolatban. Konzultáltunk a törpék közösségének tagjaival. Alig várjuk, hogy részleteket is megoszthassunk a fejlesztési időszakot követően arról, hogy már a gyártás is halad.”

– nyilatkozta a Disney.

Vajon a mérgezett almától magatehetetlenül fekvő Hófehérkét megcsókolja a herceg az újragondolt változatban? Vagy az már erőszak? A döntést Önökre bízzuk!

(via 444.hu)

Előző sztori

Hajnali fogás: két embercsempész és négy csoport migráns

Következő sztori

Mesterséges intelligenciával adják vissza betegek hangját az SZTE kutatói