Kultúra

Tényleg karácsonykor született Jézus?

Tényleg karácsonykor született Jézus?

2021. december 25., szombat
Tényleg karácsonykor született Jézus?

A kétezer éves keresztény hagyományok eleinte nagyon nehezen, csak részleteiben voltak rögzíthetők az ember számára. Ráadásul a kereszténység kulturális emlékezete is sokat változott az Egyháznak köszönhetően. A kanonizált Szentírás értelmezése szerint Krisztus születése jelenti a karácsonyt. De mit mondanak erről a történelmi feljegyzések és a tudomány?

Ismerjük a történetet: Jézus a civilizációtól kitaszítottan, egy istállóban születik meg Mária, József, és az istálló állatai jelenlétében. Később erre egyébként úgy utal a Szentírás:

„Az ökör ismeri gazdáját, a szamár is urának jászlát, de Izráel nem ismer, népem nem ért meg engem.” - Iz 1,3

Annyit is tudunk a kulturális tudásunk alapján, hogy a három király, Gáspár, Menyhért és Boldizsár jutott el a kis Jézushoz, akit mirhával, tömjénnel és arannyal ajándékoztak meg.

De valójában mi is történhetett? És legfőképpen mikor?

A Biblia is utal erre

Lukács evangéliumában egészen kézenfekvő bizonyítékok vannak arra, hogy Jézus nagyjából mikor is születhetett: az első, hogy amikor Jézus született, ,,Pásztorok tanyáztak azon a vidéken a szabad ég alatt, és őrködtek éjszaka a nyájuk mellett." (Lukács 2, 8). Júdeában azonban télen túl hideg van ehhez. Egy másik utalás szintén Lukács evangéliumából, hogy a római népszámlálás miatt utazott Mária és József Betlehemben, ami télen az utak minősége miatt szintén nehéz lett volna.

Erre azonban mondhatnánk ezidáig, hogy puszta spekuláció, mivel a Biblia is több könyv összetétele, előfordulhatnak benne ilyesmik. Csillagászok azonban másra figyeltek.

A napkeleti bölcsek a betlehemi csillagnak egy ritka, nagyon fényes égi jelenséget hihettek, ami a Vénusz és a Jupiter együttállása okozhatott, ami júniusban szokott előfordulni.

Ez pedig időszámításunk előtt 2-ben történhetett.

Heródes mészárlásától Egyiptomba pedig időszámításunk előtt 4 után kellett menekülnie Máriának és Józsefnek a kis Jézussal, mert Heródes időszámításunk előtt 4-ben halt meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.