PROMO

Miért érdemes egynapos kontaktlencsét hordani?

Miért érdemes egynapos kontaktlencsét hordani?

2021. december 23., csütörtök
Miért érdemes egynapos kontaktlencsét hordani?

Akiknek kontaktlencsére van szükségük, azok pontosan tudják, milyen fontos a megfelelő típus megtalálása. Nem mindegy ugyanis, hogy az egész napos hordás alatt mennyire kényelmes és könnyen kezelhető lencséről van szó.

Kontaktlencsékből havi, kéthetes és napi felhasználásút ismerünk általánosan. Ezek közül azoknak, akiknek különösen érzékeny a szemük, a naponta cserélhető típus a legjobb választás. A pandémiás időszak alatt pedig különösen ajánlott azoknak is, akik eddig például havi lejáratút választottak. Van pár jó okunk rá, hogy miért is érdemes emellett dönteni.

Higiénikusság

A napi használat után eldobható lencsék a leghigiénikusabbak ilyen tekintetben. Napközben a lencse felületére különféle kórokozók és porszemek tapadhatnak. Ezért egy havonta cserélendő lencsét rendszeresen mosófolyadékokkal kell tisztítani. Ha nem mossuk le megfelelően, akkor fennáll az esélye, hogy másnap a kórokozókat a szemünkbe juttatjuk. A szem nyálkahártyáján keresztül már egy egyszerű baktérium is komoly fertőzést képes okozni. Ugyanez a helyzet akkor is, ha nem tudjuk megmosni a kezünket elég jól a kontaktlencse újra felhelyezése előtt. A napi kontaktlencse ezzel szemben egyszeri használatra tervezett, tehát kidobjuk a nap végén, ezért minimális az esélye annak, hogy különféle fertőzéseket kapjunk el a szemünkön keresztül. Az ilyen típusú lencse azoknak is kiváló, akik piszkosabb vagy fertőzésveszélyes közegben dolgoznak. Megesik, hogy a poros környezet miatt naponta többször is megdörzsöljük szemünket, ez a lencsét is károsíthatja. Egy tartósabb típusnál minden újabb használat során tovább roncsolódhat a lencse felülete, viszont egy napi lencsénél mindig új, steril lencsét használunk.

Tökéletes választás az érzékeny szemekhez

Azoknak, akik allergiások a pollenekre, a porra vagy egyszerűen csak érzékeny a szemük, egy napi kontaktlencse garantálja, hogy még véletlenül se kerüljön rendszeresen allergén anyag szemükbe. A steril lencséket felhelyezzük ébredés után, és csak a nap végén vesszük ki. Ezután nem fogjuk többet újra használni, ezért szinte nulla az esély arra, hogy mélyebben is belevigyünk a szemünkbe olyan anyagokat, amik irritációt okozhatnak. Ez viszont előfordulhat a tartósabb daraboknál, ha nem sikerül megfelelően lemosni a lencséket.

Egyszerű használat

A napi lencsék számára nincs szükség külön mosó és tároló folyadékra. Egy kis dobozban elfér az egész, ezért nagyon könnyen magunkkal vihetjük bárhová. Egy ilyen lencsénél nem fordulhat elő, hogy elfelejtjük a folyadékot vagy a tárolót, mivel egyáltalán nincs szükség rájuk, ebből adódóan bárhol felhelyezhetőek. Nem kell külön eszközöket és tárolókat a táskánkban utazáskor, ha használni szeretnénk lencséinket. Rengeteg időt és vesződséget spórolhatunk meg ezzel magunknak.

Mindez stresszmentesen

Amikor havi lencsét választunk, folyamatosan vigyáznunk kell arra, hogy a lencsét a kivétel után nehogy véletlenül elejtsük. Ez egy olyan fürdőben, ahol nem épp a legsterilebbek a körülmények, például egy olcsóbb apartmanban, nem éppen egy nyugodt procedúra. Ha pedig mégis elejtjük azt, nem egyszerű megtalálni, pláne ha az a lefolyóban landolt. Gondoskodnunk kell továbbá annak tárolójáról és a mosófolyadékról is. Ha utóbbi véletlen elfogy, akkor másnap már nem tudjuk megfelelően használni lencsénket. Ezzel szemben egy napi kontaktlencsénél nem kell azon aggódni, ha kivételkor elhagyjuk: másnap úgyis újat rakunk be. Ugyanez a helyzet felhelyezéskor is. Nem kell azon idegeskednünk, hogy az egy hónapra vásárolt darab elúszott a lefolyón, ahogyan azon sem, hogy emiatt egész nap vakon tapogatózhatunk. Egyszerűen csak kiveszünk egy másikat a dobozból.

(Támogatott tartalom! / Borítóké forrása: freepik)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.