Leváltották Kulcsár Krisztiánt, a MOB elnökét

Az 51-ből megjelent 43 tag többsége megvonta a bizalmat Kulcsár Krisztián elnöktől a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csütörtöki rendkívüli közgyűlésén. A bizalmi szavazást maga az elnök kezdeményezte saját maga ellen.

Ahogy azt mi is megírtuk, a MOB-ból kirekesztett szervezetek egy emberként kérték nyilatkozatban a jelenlegi elnök és a főtitkár Vékássy Bálint távozását, miután bebizonyosodott, hogy a Bizottság nem az alapszabályoknak megfelelően, számos sportszervezetet kirekesztve működik.

A közgyűlés bevezetőjeként Kulcsár Krisztián elismerte, hogy kudarcot vallott, mert a tokiói sikerek és a pekingi várakozások helyett az elmúlt hetekben az ő elnöki működéséről szólnak a hírek. Úgy gondolta, az a kulturált megoldás a részéről, ha a bizalmatlansággal kapcsolatban annak a tagságnak a véleményét kéri ki, amely megválasztotta, majd elfogadta a MOB alapszabályának módosítását. Hozzátette: azért nem mondott le önként, mert az a vádak beismerését jelentette volna. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) első emberének javaslatára sem az elnöki beszámolót, sem a hozzászólásokat nem hallgatták meg a közgyűlésen, melyet a gyűlés maga fogadott el.

A szavazáson 24-en szavaztak Kulcsár távozása mellett, 18-an arra, hogy maradjon és csak egy valaki tartózkodott a válaszadástól. Így ha addig sikerül új elnököt választani, Kulcsár január 31-ével hagyja el a posztot.

– Túl nagy teret adtam azzal, hogy az átalakulási folyamat útját nem magyaráztuk el, ezzel táptalajt tudtam adni a támadásoknak, aminek ez lett a vége. Egy kis politikai bölcsesség is kellett volna – fogalmazott Kulcsár. A jövőjéről egyelőre nem tudott konkrétumot mondani, azt viszont hangsúlyozta, hogy nem távolodik el a magyar olimpiai családtól, mert továbbra is a tagjának érzi magát.

Vékássy Bálint főtitkár elmondása szerint az alapszabályok értelmében február 15-ig kellene a MOB új elnökét megválasztani, de a szervezet érdeke, hogy a pekingi téli olimpia miatt már január elején összehívja az elnökválasztó közgyűlést.

Előző sztori

Éjszakai járatokat vet be az SZKT szilveszterre

Következő sztori

Elkészült a kóborállatokról szóló rendelet