Sport

Leváltották Kulcsár Krisztiánt, a MOB elnökét

Leváltották Kulcsár Krisztiánt, a MOB elnökét

2021. december 30., csütörtök
Leváltották Kulcsár Krisztiánt, a MOB elnökét

Az 51-ből megjelent 43 tag többsége megvonta a bizalmat Kulcsár Krisztián elnöktől a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csütörtöki rendkívüli közgyűlésén. A bizalmi szavazást maga az elnök kezdeményezte saját maga ellen.

Ahogy azt mi is megírtuk, a MOB-ból kirekesztett szervezetek egy emberként kérték nyilatkozatban a jelenlegi elnök és a főtitkár Vékássy Bálint távozását, miután bebizonyosodott, hogy a Bizottság nem az alapszabályoknak megfelelően, számos sportszervezetet kirekesztve működik.

A közgyűlés bevezetőjeként Kulcsár Krisztián elismerte, hogy kudarcot vallott, mert a tokiói sikerek és a pekingi várakozások helyett az elmúlt hetekben az ő elnöki működéséről szólnak a hírek. Úgy gondolta, az a kulturált megoldás a részéről, ha a bizalmatlansággal kapcsolatban annak a tagságnak a véleményét kéri ki, amely megválasztotta, majd elfogadta a MOB alapszabályának módosítását. Hozzátette: azért nem mondott le önként, mert az a vádak beismerését jelentette volna. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) első emberének javaslatára sem az elnöki beszámolót, sem a hozzászólásokat nem hallgatták meg a közgyűlésen, melyet a gyűlés maga fogadott el.

A szavazáson 24-en szavaztak Kulcsár távozása mellett, 18-an arra, hogy maradjon és csak egy valaki tartózkodott a válaszadástól. Így ha addig sikerül új elnököt választani, Kulcsár január 31-ével hagyja el a posztot.

- Túl nagy teret adtam azzal, hogy az átalakulási folyamat útját nem magyaráztuk el, ezzel táptalajt tudtam adni a támadásoknak, aminek ez lett a vége. Egy kis politikai bölcsesség is kellett volna - fogalmazott Kulcsár. A jövőjéről egyelőre nem tudott konkrétumot mondani, azt viszont hangsúlyozta, hogy nem távolodik el a magyar olimpiai családtól, mert továbbra is a tagjának érzi magát.

Vékássy Bálint főtitkár elmondása szerint az alapszabályok értelmében február 15-ig kellene a MOB új elnökét megválasztani, de a szervezet érdeke, hogy a pekingi téli olimpia miatt már január elején összehívja az elnökválasztó közgyűlést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.