Egészség

Karikó Katalin újabb magyar díjat vehetett át

Karikó Katalin újabb magyar díjat vehetett át

2021. december 15., szerda
Karikó Katalin újabb magyar díjat vehetett át

A Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért idei díjazottja is Karikó Katalin, az SZTE alumnája lett. Számos külföldi elismerés után ismét hazánkban kapott díjat, melyet a Debreceni Egyetem aulájában vett át kedden.

A 18. alkalommal átadott díjjal Mátyus László, a DE általános orvostudományi karának dékánja szerint a molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját ismerik el. A díjazottak közt van Craig Venter, a humán örökítőanyag megismerésének ,,apostola", valamint Ralph Steinman, aki a Debrecen Díj átvétele után nem sokkal később Nobel-díjban is részesült.

Karikó elmondása szerint több felsorolt díjazottat is személyesen ismer, mai napig dolgozik velük. Nagy elismerésnek tartja, hogy közéjük tartozhat.

,,Szomorú napja volt a vírusoknak, amikor kiderült, hogy van mRNS-vakcina, és hatásos"  - mondta a kutató. Hozzátette: nagy felelőssége van mindenkinek - kutatóknak, orvosoknak, újságíróknak, ő magának is -, hogy minél több emberhez, minél több információt juttassanak el erről közérthetően.

A BioNTech tervei szerint a koronavírus-világjárvány után is foglalkozni fognak az mRNS-alapú technológiával.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.