Elmondom

Így etessük télen a madarakat!

Így etessük télen a madarakat!

2021. december 28., kedd
Így etessük télen a madarakat!

Sokan gondolnak a téli időszakban azokra a madarakra, akik nem költöznek erre a pár hónapra melegebb éghajlatra, és táplálékot biztosítanak nekik. Erre a célra már szinte minden nagyobb bevásárlóközpontban is találhatunk megfelelő eleséget, azonban van néhány szabály, amit érdemes figyelembe venni, hogy tényleg segítsünk az itt maradt madárkákon.

Meglepő, hogy egy kis elemózsia hány különböző madárfajt tud a kertünkbe csalni télvíz idején, így nem csak az tölthet el minket jóérzéssel, hogy segítünk ezeken az állatokon, hanem megfigyelhetjük a környezetünk élővilágának sokszínűségét. Vannak azonban, akik nyakló nélkül szórják a különféle magvakat, ami esetenként többet árthat, mint használ, ezért most összegyűjtöttünk néhány pontban, mire érdemes figyelni, ha télen madáretetésre szánjuk magunkat.

Nem szabad korán kezdeni

Talán az egyik legfontosabb tényező, ha a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató madárkák etetéséről van szó, hogy mikor érdemes kezdeni, illetve meddig kell folytatni az ellátásukat. Az első tartósabb fagyok beköszönte előtt nem érdemes eleséget biztosítani nekik, illetve, ha már enged az időjárás, akkor állhatunk meg az etetéssel. Ha ezt hónapokban akarjuk kifejezni, akkor nagyjából december elejétől március közepéig tart a „madáretetési szezon”.

Itt fontos megjegyezni, hogy a költési időszakban és a fiókák kikelése után már semmikép sem szabad eledelt kihelyezni az állatok számára!

Kép: Pixabay

Mivel és hogyan?

Az olyan kisebb testű madarak, mint például a zöldike, széncinege, tengelic vagy vörösbegy előszeretettel fogyasztanak különféle magvakat: erre a legolcsóbb variáció a napraforgómag, de az áruházakban már lehet kapni madaraknak készített magkeverékeket, amikben legtöbbször napraforgó, búza, köles és kukorica van.

Madárkalács: olvasszunk meg 2-3 dl marhafaggyút, keverjünk bele kétmaréknyi magot és töltsük egy tejfölös / joghurtos pohárba úgy, hogy egy madzagot lógatunk a közepébe. Miután megdermed, vegyük ki a pohárból és akasszuk a fák ágaira, ablakpárkányra.

Ha kertes házban élünk, a legegyszerűbb a talajetetés – itt gyakorlatilag a kertben a talaj egy kis részét megtisztítjuk a levelektől és kiszórjuk a magvakat, hogy a madarak fel tudják csipegetni. A rigóknak és meggyvágóknak almacsutkát, almagerezdet is kitehetünk.

Azoknak a madárbarátoknak, akik nincs kertjük jó megoldás lehet az ablak- és ablakpárkány-etető, amelyet már rengeteg helyen meg is vásárolhatunk a legkülönfélébb dizájnokban, vagy hétvégi programként el is készíthetjük saját magunk.

Mivel NE etessünk?

  • Kenyér és kenyérmorzsa: hatalmas tévhit kenyérrel táplálni bármiféle madarat is, ugyanis a kenyérfélék megsavanyodhatnak az állatok begyében, ami könnyen a halálukhoz is vezethet.
  • Romlott, penészes eleség
  • Sózott eledel

Itassunk is!

Végül pedig fontos megemlíteni, amit sokan talán el is felejtenének, hogy az itatás legalább annyira fontos télen is a madarak számára. Ha rendelkezésre áll egy állandó fürdő- és ivóhely a könnyen elérhető téli élelem mellett még nagyobb vonzerővel csábíthatja az állatokat a kertünkbe, erkélyünkre.

Forrás: elobolygonk.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.