ARC

Gattyán György: Nekem nincs hatalomkényszerem, nem kell azért politikusnak mennem, hogy pénzem legyen

Gattyán György: Nekem nincs hatalomkényszerem, nem kell azért politikusnak mennem, hogy  pénzem legyen

2021. december 12., vasárnap
Gattyán György: Nekem nincs hatalomkényszerem, nem kell azért politikusnak mennem, hogy  pénzem legyen

Nem telt el egy hónap azóta, hogy Gattyán György bejelentette, elindul a választáson. A milliárdos üzletember azóta máróriásplakáton is kampányol,vagyis látszik, komolyan veszi a politikát, holott most is tartja magát ahhoz, amit korábban mondott, hogy a politika színészi képességeket igényel, és aki belelát, inkább távol tartja magát tőle.

Az 51 éves férfi a Forbesnak adott interjút, amelyben arról beszélt, hogy szeretné felkavarni az állóvizet, és hogyan szeretne belépni a politikába - szemlézte a Forbes interjút az Index.

A Friderikusz-adás promója után másnap belém állt úgy az ellenzék, hogy egy szót sem beszéltünk korábban

– mondja Gattyán György, hozzátéve, hogy a digitalizációs ügyre több száz milliót, nyárig akár egymilliárdot is költene, ám az ellenzék nemet mondott erre, miközben az „apróért lehajolnak”, vagyis mindenhova mennek pénzért. Egyébként Márki-Zay Péter és Orbán Viktor stábja sem kereste meg ezzel kapcsolatban.

Pártot viszont már alapított, igaz, egyelőre nem aktív, mert jelenleg nem a pártépítés az elsődleges cél.

Felkavarni az állóvizet

- Ami zajlik most: mindenki arról beszél, hogyan minősítse másikat.

Azzal ki foglalkozik, hogy a magyar családnak mi lesz ma este a vacsora?

A baloldal a jobboldalra mutogat, a jobboldal meg visszafelé. Mindenki az uniós pénzek el- vagy el nem osztásáról beszél, de arról kevesen, hogy befizetőként, mi marad Magyarországnak. Miből lesz itt pénz? Óriási káosz lesz Magyarországon. Én 51 évesen most vagyok abban a korban és pozícióban, hogy belevágjak egy ilyenbe. Elgondolkoztam rajta, mit raktam össze az életemben, és úgy voltam vele, hogy ha más nem, most megkavarom az állóvizet. Ezért állok bele, nincs mögötte bonyolultabb indok - magyarázta az interjúban.

Valaki azt mondta nekem, ha ma bárki jót akar tenni a magyarokkal, nem hiszik el. Én meg erre azt mondtam, hogy akkor kezdjünk ebbe bele. Nekem nincs hatalomkényszerem, nem kell azért politikusnak mennem, hogy támogatást nyerjek és pénzem legyen. Ami most van, azaz a jelenlegi kormányzás, az ügyek intézése, nem jó, nagyon nem

– kritizálja a kormányt Gattyán György, aki nemcsak Orbán Viktort, hanem Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert is kritizálta, mondván, megvolt az idejük, hogy letegyenek valamit az asztalra.

Az üzletember hisz a demokráciában, de nem akart senki mögé sem beállni, ahogy az ellenzéki előválasztáson sem akart elindulni, mert szerinte ott a Demokratikus Koalíció a főnök.

- Nem gondolom, hogy ma az emberek elhiszik, hogy nem a Demokratikus Koalíció (DK) a főnök ott. Ki a főnök?

Miért kellett volna a DK elnökével egyeztetnem, ha ő már csinálja ezt tizenvalahány éve, és az eredményét mindenki a saját bőrén tapasztalta. Hat párt kitalálta, hogy ők az ellenzék és ők mondják meg, hogy mi legyen. Miért?

- szögezte le Gattyán.

A nyolcszázezer embert – aki elment az előválasztás idején szavazni – nem tartja soknak, és alsó hangon kétmillió olyan ember van, akihez ő tartozik, mivel nem értenek egyet sem a Fidesszel, sem az összefogással. Orbán Viktort azonban nem elég szimplán legyőzni, kétharmadot kell ellene elérni.

Az összes többi ötlet olyan gondolat, amit remélem, maguk az ellenzéki politikusok sem hisznek el. Ötven százalékkal alkotmányt módosítunk? Mi lesz a kétharmados törvényekkel? Kétharmadot az ellenzéki összefogás véleményem szerint sosem szed össze. Nekem erre most nagyobb az esélyem

– magyarázta Gattyán György, hangsúlyozva, hogy áprilisban nem a győzelemre van esélye, hanem a kétharmad megszerzésére, sőt fideszes szavazók is üzentek már neki, hogy megkapja a voksukat, egyúttal miniszterelnökként az lenne az első intézkedése, hogy vezessék be Magyarországon is, hogy miniszterelnök valaki csak maximum két ciklusig lehet – Orbán Viktornak a mostani a negyedik –, ugyanígy miniszter is

Ugyanakkor nem akar politikusokkal dolgozni, képviselőket szeretne, akik ügyeket képviselnek, a helyi péket, a helyi autószerelőt, olyat, aki ismeri az embereket és a problémáikat.

Arra a kérdésre, hogy ki akar-e egyezni a hatalommal – elvégre sokan azt gondolják, hogy a politikai szerepvállalására csak azért került sor, hogya választásokon Orbán Viktornak kedvezzen–, kérdéssel felelt.

De vajon honnan jön az az ötlet, hogy engem megvett vagy zsarol a Fidesz? Minden ember saját magából indul ki. Akinek ez az ellenzéki oldalon eszébe jut, ki tudja, vajon azt ki finanszírozza? Százmilliók valahonnan elmentek Facebook-kampányokra

– mondta Gattyán György, aki szerint a választás, hogy az emberek kire szavaznak, az utolsó három hétben dől el.

(via forbes.hu / Index.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.