/

Egyedülálló gégészeti beavatkozást alakított ki az SZTE rektora

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Mihálffy Gréta és szülei. Fotó: Sahin-Tóth István (SZTE NKI)

Az egész világon egyedülálló az a gyermekeknél alkalmazott gégeműtéti eljárás, amelyet az elmúlt években Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora alakított ki. Az innovatív beavatkozás egylépésben képes megoldást nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik öröklött vagy szerzett, fulladással járó felső légúti szűkülettel küzdenek. Ez az eljárás segített a közelmúltban egy mindössze 1 hónapos újszülöttön is. 

A szűkület okozta jelentős nehézlégzés korábban gyakran légcsőmetszést igényelt, ez azonban megnehezíti azt, hogy a kisgyermekek teljes értékű életet élhessenek. Prof. Dr. Rovó László, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója hosszú évtizedek óta dolgozik munkacsoportjával egy kedvezőbb életminőséget eredményező műtéti megoldáson.

A lépésről lépésre fejlesztett eljárást – amelyhez a rohamosan fejlődő technika, technológia és tudomány is nagyban hozzájárult – már több neves amerikai szaklapban publikálták.

Több éves munka gyümölcse

A Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta, hogy egy jól jól működő csapatot alakítottak ki az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-Egészségügyi Központ és az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet munkatársaival. Többek között ennek köszönhető, hogy ma már akár újszülötteken és néhány hetes csecsemőkön is sikeresen végre tudják hajtani az eljárást.

Hosszú évekbe telt, mire kikísérleteztük mindezt, természetesen a folyamatosan fejlesztett elméleti tudásunk és a gyakorlati technikák, a technológia és a tudomány fejlődése sokat segített abban, hogy pontosan tudjuk: melyik beteget hogyan, milyen módon kell kezelni annak érdekében, hogy célzott megoldást biztosítsunk a számára

– összegezte az eljárás kifejesztését Prof. Dr. Rovó László.

Működik az eljárás

Az egyedülálló műtéti beavatkozást a közelmúltban egy bordányi, újszülött csecsemőn is sikeresen alkalmazták. Mihálffy Gréta mindössze egy hónapos volt, amikor megfázásos, nehézlégzéses tünetei jelentkeztek, melyeket a megszokott védőnői és gyermekorvosi javaslatra végzett házi praktikákkal és orvosi kezeléssel sem sikerült megszüntetni.

Mivel a később alkalmazott terápiák sem hoztak változást, egy vizsgálatból derült fény a gége gyűrűporc fejlődési rendellenesség eredetű szűkületére. A diagnózist az elvégzett képalkotó vizsgálat is megerősítette. Gréta műtétére egy héttel később került sor, a szűk anatómiai viszonyok „tágítására” Prof. Dr. Rovó László úgynevezett „csúsztatásos gége-légcső plasztikát” végzett. A műtét után átmeneti, hatnapos altatásban és lélegeztetve töltött periódus következett.

Az ébresztést követően a kislány meglepően jól vette az akadályokat, állapota gyorsan javult, néhány napon belül hazamehetett a klinikáról.

Szülei, Mihálffy László és Zsófia tudják, hogy a teljes gyógyulás egy hosszú folyamat, és sok, apró kellemetlenséggel jár, mégis hálásak azért, hogy Prof. Dr. Rovó László a műtéti beavatkozás elvégzésével lehetőséget biztosított Grétának arra, hogy teljes értékű életet éljen.

Előző sztori

Ingyen, barátságból szüntetnék meg az Oskola utcai káoszt a lakók

Következő sztori

Már lehet oltásra regisztrálni az 5-11 éveseket