Vélemény

December 21: a legsötétebb nap

December 21: a legsötétebb nap

2021. december 21., kedd
December 21: a legsötétebb nap

Még néhány óra, és délután 5-kor a csillagászati télbe lépünk. Reggel fél hét előtt jártunk 3 perccel, amikor felkelt a Nap. Ma csupán nyolc és fél órát tölt az égen.

Vagyis az év legrövidebb nappala a mai – s következően ebből, a leghosszabb, 15 és fél órán át tartó éjszaka vár ránk. Vigaszt az adjon, hogy innét már kifelé tartunk a depressziót hozó időszakból. A téli napforduló, ami ezt elhozza, attól a pillanattól számoltatik, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Innét már lassan, napról napra mindig egy picivel hosszabbodik a világos napszak, mígnem három hónap múlva már fele-fele arányban lesz az éjszakával. Nyár derekáig aztán egyre hosszabbodik, majd ismét fogyatkozik, és jön az őszi sötétebbre fordító időszak.

A mai leghosszabb éjszaka a régiek hiedelme szerint sok titkot rejteget: úgy hitték, ez a boszorkányjövések ideje. Nem tartották olyan ijesztőnek, mint a Szent György- vagy a Szent Iván-éji bűbájosságokat, de azért féltek a banyák vándorlásától. A fiatal lányok viszont várták, mert ezt az éjszakát hitték a legjobbnak a szerelmi varázslásokra.

December 21-e egyébként Tamás napja. Valamikor „disznóölő” volt a titulusa. Igaz, a névadó, az ókori ácsmester, a bibliai „hitetlen” Tamás ezt nem érdemelte ki, köze sem volt semmiféle disznóhoz, még kevésbé disznóöléshez. Viszont ez volt az utolsó napok egyike, amikor még gondoskodhatott a gazda a karácsonyra való húsról. Régen a falvak népe az ünnepi étket ezen a napon áldatta meg a pappal a templomban.

Várkonyi Balázs

Kiemelt kép: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.