Újabb díjat nyer Karikó Katalin

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A rák kezelésében kulcsfontosságú mRNS technológiáért Karikó Katalin és három kutatótársa kapja a William B. Coley-díjat.

Az immunológiai alapkutatásért Karikó Katalin, Uğur Sahin, Özlem Türeci és Drew Weissman kapja meg a 2021. évi William B. Coley-díjat – jelentette be az amerikai Rákkutató Intézet (CRI).

Az indoklás szerint a COVID-19 világjárványt megfékező mRNS-vakcinák fejlesztőihez kötődő technológia nagy szerepet fog játszani a rák kezelésében.

A William B. Coley-díjat 2021. november 10-i virtuális ünnepségen adják át a négy kutatónak.

A CRI 1975-ben alapította a díjat Dr. William B. Coley tiszteletére, akit ma a rák immunterápiájának atyjaként tartanak számon, és akinek lánya, Helen Coley Nauts (1907-2001) alapította a Rákkutató Intézetet. Amerikában a Lasker-díj és a Nobel-díj előfutárának tekintik a Coley-díjat. A kitüntetéssel járó érmet és 5 ezer dollár jutalmat – a 2021-es díjazottakkal együtt – eddig 115 immunológus és tumorimmunológus kapta meg.

Előző sztori

A szegedi nagybanin is arattak az áfacsaló bűnszervezet zöldségesei

Következő sztori

Hamis orvosi tájékoztató terjed Sándorfalán!