Hírzóna

Nézze élőben ön is, ahogy Karikó Katalin újabb elismerést vesz át New Yorkban!

Nézze élőben ön is, ahogy Karikó Katalin újabb elismerést vesz át New Yorkban!

2021. november 9., kedd
Nézze élőben ön is, ahogy Karikó Katalin újabb elismerést vesz át New Yorkban!

Innovátorok az egészségügyben, tudósok és egészségügyi vezetők a főszereplői a New York Academy of Medicine (NYAM) november 9-én, magyar idő szerint 22 órakor kezdődő virtuális díjkiosztó ünnepségének. Nézze meg ön is az ismeretterjesztés amerikai módszerét: hogyan ünneplik a koronavírus-járvány ellen hatékony mRNS-vakcina kifejlesztéséhez hozzájáruló magyar biokémikust, Karikó Katalint és kutatótársait!

A 2021-es NYAM Annual Awards díjazottjai – többek között a magyar biokémikus Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman – olyan innovátorok, akik segítettek megérteni és kezelni a koronavírus-járvány pusztító hatásait. A New York-i Orvosi Akadémia közleménye szerint a NYAM idei kitüntettjei

olyan áttörést és innovációt hajtottak végre, ami megváltoztatja az orvoslást és gyógyítást, miközben új lehetőségek nyílnak egy egészségesebb világ építéséhez.

„A biogyógyászati tudományok terén végzett kiemelkedő munkásságáért” tünteti ki a New York-i Orvosi Akadémia Karikó Katalint és Drew Weissmant.

Karikó Katalin méltatásában arra is kitér a NYAM, hogy a BioNTech alelnöke, a Pennsylvániai Egyetem Perelman Orvosi Iskola adjunktusa „biokémia doktori fokozatát 1982-ben a Szegedi Tudományegyetemen szerezte”.

Az SZTE alumnája szegedi egyetemistaként hallott először a hírvivő RNS, az mRNS orvosi alkalmazásának lehetőségéről. Négy évtizede fókuszál a hírvivő-RNS kutatására Karikó Katalin munkássága.

Karikó Katalin munkásságát, kutatói teljesítményét és emberi nagyságát eddig közel félszáz kitüntetéssel ismerték el Magyarországon és világszerte. Díjai közül a NYAM laudációja kiemeli a magyar Széchenyi- és Semmelweis-díjat; az osztrák Wilhelm Exner-érmet, a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria Hercegnője Díjat, a svájci Reichstein-érmet; az amerikai Rosenstiel-díjat, valamint a „bevándorlói teljesítményt” elismerő Vilcek-díjat.

A 2021-es „NYAM Annual Awards – Innovators in Health” elismerést ma, azaz november 9-én, kedden 22 órától adják át a virtuális térben. A New York-i Orvosi Kamara online ünnepségén Karikó Katalinon kívül további hét innovátor kap elismerést, amelyet itt tud majd élőben követni

A rendezvény egyik érdekessége, hogy Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Allergológiai és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) igazgatója, a koronavírus járvány elleni küzdelem egyik irányítója is értékeli az eddig történteket. A pandémiában játszott szerepét bemutatja az a film is, amelyben Covid-19 elleni vakcináról Karikó Katalin is beszél a Discovery dokumentumfilmjében. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó Katalin munkássága előtt tisztelgő virtuális kiállítása dokumentumai között megtekinthető a film, amelynek címe: „A vakcina, a legyőzött Covid”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.