Megkongatta a vészharangot az Orvosi Kamara

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) legfrissebb közleményében kijelentette: komoly szigorításokra van szükség, ha nem akarunk rengeteg halottat karácsonyra.

A számok meredeken emelkednek, a járvány tombol – kezdi közleményét a MOK, reagálva a legfrissebb, durva járványadatokra. Szerintük az 565 lélegeztetőgépre került ember azt jelenti, hogy legalább másfélszer, de inkább kétszer ennyien szorulnának intenzív ellátásra, ha lenne nekik hely. A regisztrált új fertőzöttek több mint egytizedét veszik fel kórházba. Vagyis ennél sokkal több fertőzött lehet.

Napi többszáz betegfelvétel, a már ápolt betegek számának 10 százalékos napi növekedése is hatalmas szám, óriási terhet ró a mentőszolgálatra és a felvevő kórházakra – írja a Kamara. 

Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a Sürgősségi osztályok a betegekbe, újabb és újabb osztályok alakulnak át COVID osztállyá. Az intenzív osztályok telítődnek. A MOK szerint azonban ez nem meglepő: a környező országokban is láttuk az esetszámok drámai emelkedését, de itthon a lelassult oltáskampányon kívül nem történt érdemi megelőző intézkedés. Az Intenzív osztályok egy ponton túl pedig nem bővíthetők tovább racionális alapon.

A kamara szerint bár gép van elég, de hiába: a személyzet egyre fogy az előző járványhullámok óta: megbetegednek, meghalnak, kiégnek, kilépnek az egészségügyi dolgozók.

A Kamara további bejegyzésekben kritizálja hosszasan a kormány és a minisztérium rendeleteit, intézkedéseit: a szakmai standardokat rendeletben higítják fel, valódi intenzív ápolás helyett megfeszített rohanást írnak elő. Mindemellett azt is kifogásolták, hogy az ügyeleti béreket máig nem rendezték, illetve a szakdolgozói béremelés is ,,messze elmaradt a nagyon megérdemelttől.”

,,Lehet újra és újra áldozatot kérni az egészségügytől, annak dolgozóitól. Lehet harmadszor, negyedszer is. Tényleg ez a dolgunk. De tessék megadni a módját!” – írja a közlemény. Éppen ezért a Kamara szerint ha a magyarok nem akarnak karácsonyra rengeteg halottat, akkor

  • kötelezővé kell tenni a maszkot a zárt közösségi terekben
  • be kell szüntetni a tömegrendezvényeket
  • tartalommal megtöltött védettségi igazolványhoz vagy negatív PCR-teszthez kell kötni a belépést a nem létfontosságú helyekre
  • és támogatni kell a távmunkát, a home office-t.

Tudjuk, hogy az oltás védelem hetekkel később jelentkezik, de a járvány most tombol – zárja gondolatait a Kamara.

Előző sztori

Reagált a Gyulai Törvényszék Botkáék büntetőügyére

Következő sztori

Ilyet sem látni minden nap Szegeden