Egészség

Itt a madárinfluenza is, közel 20 ezres kacsaállományt kellett leölni Zsombón

Itt a madárinfluenza is, közel 20 ezres kacsaállományt kellett leölni Zsombón

2021. november 22., hétfő
Itt a madárinfluenza is, közel 20 ezres kacsaállományt kellett leölni Zsombón

Egy zsombói pecsenyekacsa-állományban és egy újkígyósi tenyészlúd-állományban is madárinfluenzát diagnosztizált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma; mindkét állomány felszámolása folyamatban van.

A Nébih hétfői közleménye szerint Csongrád-Csanád megyében egy zsombói,

17 400 pecsenyekacsából álló állománynál a vágóhídi levágást megelőző mintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza H5N1 altípusát.

Az állatok vágóhídra szállítását a hatóság megtiltotta, leölésük folyamatban van. Emellett még a békés megyei Újkígyóson egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban tapasztaltak megemelkedett elhullást, ennél az állománynál is bebizonyosodott a H5N1 altípus jelenléte.

Az érintett területeken azonnal életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások, és mindkét állomány megsemmisítését elrendelte a hatóság a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A múlt héten két Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál igazolta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Másfél héttel ezelőtt egy Baranya megyében elhullottan talált vadmadárból mutatták ki a vírus H5N1 altípusát. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal felhívta a figyelmet, hogy a vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra, a járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.