Gazdaság

Egy felmérés szerint egyre többen kezdenek bele lakásfelújításba

Egy felmérés szerint egyre többen kezdenek bele lakásfelújításba

2021. november 2., kedd
Egy felmérés szerint egyre többen kezdenek bele lakásfelújításba

A GKI és a Masterplast közös kutatása szerint az év utolsó negyedében is növekszik a lakásfelújítási kedv.

A lakosság felújítási szándékainak felmérése alapján a következő egy évben a lakóingatlanok nagyjából 20%-a, azaz 820 ezer háztartás eshet át kisebb-nagyobb felújításon. Az élen továbbra is a családi házak állnak, és a felújítást tervezők majdnem 40%-a venne hozzá igénybe állami támogatást.

A közzétett diagramok alapján jól látszik, hogy a biztos renoválók és az azt szándékozók aránya is kilőtt. Az arányok tavalyelőtt még kisebb mértékben és időnkénti viszaesésekkel nőttek. Tavaly óta azonban egyértelműen növekvő tendencia mutatkozik. A jelenlegi adatok októberiek, a mintavétel pedig 1000 fős, amely nem, életkor, lakóhely és végzettség szerint reprezentatív.

Forrás: Masterplast

A felújítások és korszerűsítések gazdasági helyzetét összességében kedvezőnek tartják a felmérést végzők. Ösztönzően hathat ugyanis a jövedelmek bővülése, a gyermekes családoknak járó támogatások és a jövő évi szja-visszatérítés. Továbbá a magas lakásárak is átalakításra, csinosításra ösztönözhetik a lakástulajdonosokat.

Az emelkedett piaci hitelkamat, a szektort érintő infláció és az emiatt bekövetkezett építőanyag-ár emelkedés, a felújítási szolgáltatások drágulása ugyanakkor negatívan hat az összképre. A lakosság optimizmusát a jelek szerint ezek és a járvány negyedik hullám sem tudja beárnyékolni. Olyannyira nem, hogy egy éven belül minden ötödik háztartás felújítást tervez.

A legtöbb felújítást tervező kisvárosokban (21%) lakik, utánuk következnek a megyeszékhelyekben (17%) és a fővárosban élők (16%). A legnagyobb aktivitás a közép-magyarországi régióban lesz várható., de átlag feletti a felújítási kedv a Közép-Dunántúlon és Észek-Magyarországon is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.