Kultúra

Disznóölő András és a jövendölő tudomány

Disznóölő András és a jövendölő tudomány

2021. november 30., kedd
Disznóölő András és a jövendölő tudomány

A régen volt népi időjósok hite szerint „fehér” András rossz évet ígér. De mert vidékünkön nyoma sincs a hónak, ez biztosan nem fenyegeti a következő gazdasági ciklust. Amúgy meg ez a nap a paraszti gazdálkodási év szokásos „záróköve”.

A hívők ma az ókori halászból lett igehirdetőre emlékeznek: a tizenkét apostol egyike volt András, aki elsőként lett Krisztus követője. A legendák a szkíták térítőjeként emlékeznek rá: igehirdető útján eljutott a távoli sztyeppékre, ott hosszabb időt eltöltve tanított, hitre vezetett sokakat. A lovas nomád népek őt ezért a sajátjukként is tisztelték.

Az András-naphoz tapad egy ősi szabály. Mivel az adventidő elején van, ettől fogva a régiek egészen farsangig véget vetettek a zajos mulatságoknak. Ahogy a régi szólás különös metaforával mondja: „András zárja a hegedűt”. Ugyanez a sokácok nyelvén így szól: „bekötötte a muzsikát.” Egy nap kivétel volt: az András utáni szerda, vagyis a kukaszerda, amikor még lehetett egy utolsót muzsikálni, de már csak otthon.

Ha a vígságok napjai el is múltak, megkezdődött a disznótorok ideje. Ezért sokfelé az alföldi nép az ókori prédikátort Disznóölő Szent Andrásként tartotta számon. Hasonlóan Szent Tamáshoz, akinek december 21-ei névnapja ugyancsak a hús ünnepre spájzolásának idejére esik. A disznóvágás záró vacsoráján rendre megjelentek a maskarás kántálók. Őket nem volt illő kiutasítani, sőt, kóstolóval kellett fogadni, másként a gazda jussa szerencsekívánat helyett a gúnyos kiverselés volt.

A néphagyomány az András-napi szerelmi praktikákról, férjjóslásról is szól. Bálint Sándortól tudjuk: szokásban volt, hogy az András-naphoz legközelebb eső ünnepen, advent első vasárnapján tette közzé a pap a plébánia évi népmozgalmi adatait, így az esküvők és születések számát is. Ebből az egykoriak arra jutottak, hogy András bizonyosan házasságszerző szent lehet. Így terjedt el a hiedelem, hogy e napon a lányok álmukban megláthatják jövendőbelijüket. Erre utal a rigmus: Párnámat rázom, Szent Andrást várom, mutassa meg a jövendőbeli párom! Az ólomöntés, vagy a főzésre szánt gombócokba rejtett férfinév szintúgy a jövő reménybeli kifürkészését szolgálta.

Szent András apostol, az ősi keleti egyház védőszentje és mártírja a legenda szerint különös módon szenvedett ki: ellenlábasai átlósan ácsolt keresztet készítettek, azon történt a kivégzés. A vasúti átjárókban látható figyelmeztető eszköz, az andráskereszt elnevezése innét származik.

Várkonyi Balázs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.