Akár 3 milliós bírságra is számíthat egy benzinkút, ha nem tartja be az ártörvényt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely, hogy három hónapra befagyasztják az üzemanyagok árát maximálisan 480 forintra. Tegnap este megjelent a Magyar Közlönyben egy új kormányrendelet is, amely a benzinkutak nyitvatartását szabályozza főként.

Az új rendelet előírja a benzinkutak számára, hogy kötelesek üzemszünetet hirdetni, amennyiben nem tudnak üzemanyagot biztosítani 48 órán keresztül – ez idő alatt semmilyen más kereskedelmi tevékenységet sem folytathatnak a töltőállomáson.

Azonban egyéb más okból kifolyólag nem zárhatják be a kutat és nem is rövidíthetik a nyitvatartást, akkor sem, ha ez veszteséggel jár.

Lesznek szankciók is

A rendelet szerint az ártörvény betartását a NAV fogja ellenőrizni, és ha szabálytalanságot tapasztal:

  1. 100 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki,
  2. ismételt jogsértésnél egy időre be is zárathatja az üzemeltető összes kútját, itt a legkisebb büntetési tétel egy nap, a legnagyobb pedig fél év kényszerszünet,
  3. az ellenőrzések akár egy napon belül is ismétlődhetnek,
  4. egy büntetést többször is ki lehet szabni,
  5. a pénzbírság és a bezárás egyszerre sújthatja a szabálytalankodó benzinkutat,
  6. a bírságot kiszabó határozat ellen nem lehet fellebbezni.

Számolva azzal, hogy a töltőállomásokkal szemben kilátásba helyezett hatósági szankciók veszélyeztethetik a lakossági benzinellátást, a kormány a bezárt kút 30 kilométeres körzetében kijelölhet egy másik üzemeltetőt az üzemanyag-ellátás biztosítására.

via Index

Előző sztori

Kaja, pia, nők, pártmilícia

Következő sztori

Gigászi küzdelemben szerzett pontot a Pick Szeged Veszprémben!