Közélet

Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz

Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz

2021. november 9., kedd
Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz

November 8-án Azbej Tristan  a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára Szegeden tartott előadást a Hungary Helps program sikereiről, migrációról és keresztényüldözésről.

Az államtitkár a nap során először Ferencszállásra, Tiszaszigetre és Újszentivánra látogatott el, amik határmenti települések révén bőséges mennyiségű tapasztalattal rendelkeznek a migráció hatásairól. A polgármesterek számtalan tapasztalatról tudtak mesélni, a legmeglepőbb talán, hogy a térségben már 2005 óta folyamatosan zajlik az illegális határátlépés, kissebb-nagyobb intenzitással.

Azok, akik a határőrizet frontvonalában vannak napról napra hálásnak kell lennünk a munkájukért, és nem csak nekünk, de az egész EU-nak, mert az európai civilizációt mentik meg.

-fogalmazott Azbej. Elmondta, hogy a kereszténység védelme a magyarok ezer éves küldetéséhez tartozik, és ma méginkább fontos, hogy kiálljunk az értékeink mellett: nyugaton az elvilágiasodás, keleten a szélsőséges iszlamisták veszélyeztetik a keresztény világot.

Keleten felrobbantják, nyugaton lebontják vagy átalakítják, Magyarországon pedig építik a keresztény templomokat - az elmúlt tíz évben több, mint 120 új templom épült hazánkban.

Kettős mérce

Az államtitkár kiemelte, hogy manapság minden csoporttal szemben érzékenyítés folyik, a világon mindenkit tisztelni kell, ugyanakkor a kereszténységgel ez nem így van, kettős mércét alkalmaznak vele szemben. Sokan szélsőséges eszmének tekintik a magyarok kereszténységvédelmét, ugyanakkor elfelejtenek visszagondolni az eszmeiségre, amelyre Európa épül. A magyarok csak emlékeztetik az embereket az eredeti értékeikre. Az Európai Unió egyik atyja, Robert Schuman szavait idézve:

Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.

A Hungary Helps program helybe viszi a segítséget a háború vagy más szörnyűség sújtotta területekre, ezzel segítve a bajba jutott keresztényeken. Továbbá sok projektnek köszönhetően tudtak visszaköltözni otthonaikba olyan családok, akik korábban arra voltak kényszerülve, hogy elhagyják azt.

Több, mint 40 országban értek el szenvedő közösségeket 170 humanitárius projekttel, ezzel 500 ezer embernek segítséget nyújtva abban, hogy szülőföldjükön tudjanak maradni a migráció helyett.

Az államilag finanszírozott program három alappillére:

  • az élet biztosítása
  • a lakóhelyek biztosítása
  • a megélhetés biztosítása

Támogatási helyszínek

Számtalan helyen segített már a program, de vannak olyan helyek a világban, ahol kiemelten fontos mindaz, amit megtesznek a bajbajutottakért. Ezek a Közel-Keleten, illetve Afrikában található országok, ahol már több éve polgárháborús állapotok uralkodnak túlnyomóan.

Szíria

Az ország már 10 éve szenved a polgárháborútól, az iszlamistáktól és a nyugati nagyhatalmak játékaitól. A lakosság közel felének, 11 millió szíriainak kellett elhagynia az otthonát a 23 millióból. A Hungary Helps program egyik projektjében Homsz városában épített újra az ortodox és katolikus egyház együttműködésével otthonokat, aminek köszönhetően 200 menekült térhetett haza.

Irak

A program kiemeten fontosnak tartja, hogy gyerekekkel foglalkozzon, mert a háborús körülmények elveszik tőlük a gyerekkort, és az oktatás lehetőségét. Erbílben keresztény és muzulmán belső menekült gyermekek járnak közösen a Szűz Mária Általános Iskolába, amely a Hungary Helps segítségével épülhetett fel.

Diákok a Szűz Mária Általános Iskolában - Fotó: hungaryhelps.gov.hu

Az ISIS emberei 2014-ben rohantak le a Ninivei fennsíkon egy települést, ahol nem csupán a lakóházakat rombolták, de mindent, ami a kereszténységre utal, elpusztítottak vagy megrogáltak: templomokat, temetőket. Mára 1300 elmenekült családból ezren visszatérhettek, mert a program gyakorlatilag újjáépítette a települést amit ma már Tell-Aszkufnak neveznek, ami azt jelenti: Magyarország lánya.

Libanon

Az évek óta gazdasági válság által sújtott országban több, mint 60 templomot rekonstruáltak a Hungary Helps segítéségével, támogattak egy kulturális- és szakképző központot valamint a Bejrúti robbanást követően 600 otthon helyreállításában vettek részt.

Rekonstrukció Bejrútban - Fotó: Facebook / Hungary Helps - Magyarország segít

Nigéria

A legnagyobb keresztényüldöztetés itt folyik egész Afrikában. A Boko Haram csak tavaly 3000 keresztényt gyilkolt meg. Az itteni projektek iskolák újjá- és felépítésére fókuszálnak, illetve a keresztény belső menekültek támogatására.

A világon több, mint 340 millió keresztényt üldöztetnek. 2020-ban átlagosan napi 13 keresztény esett gyilkosság áldozatául.

Kongó

Példaértékűen egyedülálló példát mutat Hardi Richárd Kongóban, aki 25 éve végez misszionárius munkát az országban. Richárd testvér évente több tízezer embert gyógyít meg: ugyanis egy 8 millió fős területen ő az egyetlen szemorvos. Napi 12 műtétet hajt végre átlagosan, mindezt egyedül.

Richárd testvér és Azbej Tristan - Fotó: Facebook / Hungary Helps - Magyarország segít

Ösztöndíj- és önkéntes program

A Hungary Helps rendelkezik egy felsőoktatási ösztöndíjprogrammal is, elsősorban olyan fiatalok számára, akik hazájukban kissebbségként élnek keresztényként, nehéz körülmények között. Jelenleg közel 200-an vesznek részt benne, tavaly pedig 4200 jelentkezőt számláltak.

Továbbá rendelkeznek egy önkéntes programmal is, amely 2019 ősze óta várják az olyan önkéntesek jelentkezését az biztonságos helyszínekre, akik 21 és 60 év között vannak.

Ösztöndíjas tanévnyitó 2019 - Fotó: Facebook / Hungary Helps - Magyarország segít

A baloldal nem hazudtolja meg magát

Természetesen a Hungary Helps-et sem tűri szó nélkül a baloldali ellenzék, komoly támadások is érték már. Például 2019-ben a Demokratikus Koalíció egy konkrét törvényjavaslatot nyújtott be, amelyet ha elfogadnak, a program megszűnését jelentette volna.

Ők keresztényellenesek és migráció-pártiak, a Hungary Helps viszont segíti a keresztényeket és a migráció ellen tesz.

-fogalmazott Azbej Tristan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.