Albánia a Puskás Arénában is nyert a magyar válogatott ellen

Budapest, 2021. október 9. Klaus Gjasula, az albán és Nagy Zsolt, a magyar válogatott játékosa (elöl, b-j) a Puskás Arénában játszott világbajnoki selejtezõ mérkõzésen 2021. október 9-én. MTI/Illyés Tibor

Hat forduló után Anglia 16 ponttal vezető a világbajnoki selejtezők európai I-csoportját a 12 pontos Albánia, a 11 pontos Lengyelország és a 10 pontos Magyarország előtt. A szeptemberi hazai Anglia és elsősorban az idegenbeli Albánia elleni vereség miatt több botlás már nem fér bele ha el akarja csípni a válogatott a csoport második helyt. A magyar válogatott ráadásul még kedden Angliába és novemberben Lengyelországba is utazik. Cseppet sem könnyű a helyzet…

De a meccsen sem volt könnyű a helyzete válogatottunknak. Másfél évig a koronavírus-járvány, most a FIFA döntése miatt zárva maradtak a nézők előtt a Puskás Aréna kapui. Az angolok elleni mérkőzésen tapasztalt rasszista bekiabálások, pohárdobálás miatt volt ez így. Más kérdés, hogy éppen az angolokat például hasonlókért nem büntették így…

Elszomorító látvány… (Fotó: Kibédi Péter/SzegedMA)

Az első 20 perc komolyabb esemény nélkül telt a világbajnoki selejtezőn, talán egy fokkal veszélyesebben támadtak az albánok, de ez helyzetekben nem mutatkozott meg. Az összeállítást tekintve egyértelműen támadni akaró válogatottunk egy-egy ritmusváltással próbált veszélyt okozni az albán térfélen, kevés sikerrel.

A 26. percben Nego Loic jobboldali beadását Szalai Attila fejelte kapura. Etrit Berisha kapus mozdult ki rá, szerencsétlenül ütközött Ardina Ismajlival, aki rosszul fogott talajt. A vállsérülést szenvedő albán játékost le kellett cserélni.

Ezután az ütközés után kellett lecserélni az albánok védőjét (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A játék képe semmit nem változott, a kapuk komolyabb veszélyben nem forogtak. A 43. percben Myrto Uzuni, Ferencváros albán légiósa kapott kiugratást, egy az egybe vihette Gulácsi Péterre, de a labdát a magyar kapusba lőtte. Ha a kapuba lőtt volna, akkor les miatt érvénytelenítették volna a gólt.

Egy pillanatra sem lankadhatott a magyarok védelme. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A második félidő rögtön egy hatalmas magyar helyzettel indult. Nego indította a jobb oldalon Botka Endrét, a lapos beadását Sallói Dániel jobbal, hat méterről, a rövid alsó sarok mellé passzolta. Az első félidőben látott passzolgatás folytatódott, a következő helyzetre az 58. percig várni, akkor volt kettő is az albánoknál. Előbb Uzuni indult meg, de a bal sarokba tartó lövését Gulácsi szögletre mentette. A sarokrúgás után Lorenc Trashi lőtt fölé.

Gulácsi Péter bravúrja Myrto Uzuni lövése után (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A két helyzet lendületet adott az albánok játékának, ami érezhető zavart okozott a magyar védelemben, a meccs folyamán először volt dolga valamelyik kapusnak többször is egymás után. Sajnos Gulácsinak kellett mindig közbeavatkoznia.

Sokáig nem tartott az albán fölény, a 74. percben Szoboszlai szabadrúgása után Orbán fejelt középre, Szalai Attila érkezett becsúszva, de a kapufát találta el. A meccs addigi legnagyobb helyzete volt.

Szalai Attila nagyon közel járt a gólhoz, de a kapufa segített az albán kapuson (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A 80. percben az amúgy is télies időben jött a hideg zuhany. Armando Broja kétszer is becsapta Szalai Attilát a jobb oldalon, majd a tizenhatoson belülre érve, éles szögből, kilőtte a hosszú alsót. A fiatal támadó Albániában is csereként állt be és ott is betalált a magyar kapuba… (0-1)

A magyar válogatott a hátralévő idően igyekezett nyomás alatt tartani az albán kaput, de támadójátékuk pont ekkor is olyan vérszegény volt, mint az egész mérkőzésen.

Előző sztori

Végre nem kell fagyoskodni: beindult a távfűtés Szegeden

Következő sztori

100 éve nyílt meg Szegeden az egyetem