Utazás

Számos új busszal bővült idén a Volán megyei flottája

Számos új busszal bővült idén a Volán megyei flottája

2021. október 6., szerda
Számos új busszal bővült idén a Volán megyei flottája

Tovább fiatalodik Csongrád-Csanád megye járműállománya: az elmúlt hetekben 7 darab vadonatúj csuklós autóbusz kezdte meg szolgálatát. Egy másik megállapodásnak köszönhetően pedig két típusú buszból érkezik 19 és 1 darab a megyénkbe.

A társaság 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós autóbuszokat az egész ország területére, amelyekkel Csongrád-Csanád megyében is számos vonalon találkozhatnak az utasok. Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósak, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6d besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

Fotó: Volánbusz Zrt.

A 19 darab Credobus Econell 12 típusú jármű egy év elején kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként érkezett a megyébe, négy hónap alatt összesen 365 autóbuszt szállítottak a Volánbusznak, amelyekkel Pest megye kivételével országszerte találkozhatnak az utasok.

A 75 utas szállítására alkalmas járművek légkondicionáltak és elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként egy USB-csatlakozóval rendelkeznek a mobil elektronikai eszközök töltésére. A minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja őket.

Október közepén érkezik továbbá 1 másik új autóbusz is a megyébe, mely Szeged-Kalocsa, valamint Szeged-Makó között közlekedik majd. A Kravtex kft. által gyártott járművek 73 fő egyidejű szállítására alkalmasak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval felszereltek, továbbá az utastérben USB töltőpontokkal is rendelkeznek.

Az érkező autóbuszok – az elmúlt évek legnagyobb volumenű járműbeszerzésének részeként – kiemelkedő szerepet játszanak a vidéki autóbusz-közlekedés megújításában. Csongrád-Csanád megyében mintegy 50 kistelepülés lakói számára teszik lehetővé a városok kényelmes és gyors elérését. A forgalomba álló összesen mintegy 1,96 milliárd forint értékű 27 új autóbusz éves szinten 4-5 millió utas számára nyújt biztonságos és minőségi szolgáltatást.

– mondta Fejes Miklós, a Volánbusz forgalmi régióigazgatója.

A társaság folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, ennek eredményeként 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 83 darab új autóbusz kezdte és kezdi meg szolgálatát a térségben. A most forgalomba álló autóbuszoknak köszönhetően a megye autóbusz-állományának átlagéletkora 12,91 évről, 11,34 évre csökken, ezen belül a szóló állomány 12,51 évről, 10,13 évre fiatalodik.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként 2021 végéig a tervek szerint 1700 korszerű jármű áll forgalomba, a jövő év végéig pedig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul.

via Volánbusz Zrt. / Kiemelt kép: Volánbusz Zrt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.