Közösség

Portréleleplezés Kiskundorozsmán: Ács Gézára emlékeztek

Portréleleplezés Kiskundorozsmán: Ács Gézára emlékeztek

2021. október 1., péntek
Portréleleplezés Kiskundorozsmán: Ács Gézára emlékeztek

Ünnepélyes leleplezést tartottak péntek délelőtt a kiskundorozsmai Ács Géza Sportcsarnokban, ahol a névadó portréját helyezték el az emléktáblája mellé. Az eseményen részt vett többek között Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke, Mihálffy Béla, KDNP-s önkormányzati képviselő illetve Kosik Dénes is, aki kilenc éven át szintén önkormányzati képviselő volt, továbbá a portré elkészíttetése is az ő érdeme.

Ács Géza Sportcsarnok, Kiskundorozsma - Fotó: SzegedMa

Dorozsma Olimpia

Az ünnepséget Fodorné Kardos Judit intézményvezető nyitotta meg rövid beszédével, amiben kihangsúlyozta, hogy az Orczy István Általános Iskola életében rendkívül fontos a sport, a testmozgás. A tornaterem, amely 1997 óta segíti a diákok egészséges életmódra nevelését nem csupán a testnevelés óráknak és délutáni sportszakköröknek ad otthont: volt már karatebemutató, ugrókötél-bemutató de operett előadás is. Nem csak az általános iskolások, de az óvodások is ide járnak mozogni.

Évről évre megrendezik a Dorozsma Olimpia nevű sporteseményt, ahol a gyerekek nem csupán játékos feladatokkal, de kihívásokkal is szembesülnek.

Ünnepség az Ács Géza Sportcsarnokban - Fotó: SzegedMa

Ács Géza, a kirívó kézilabda játékos

A továbbiakban Bartók Csaba beszélt, aki egykori válogatott kézilabda játékosként külön megtiszteltetés volt részt venni az eseményen. Kiskundorozsma Ács Gézának köszönheti a sport- és kézilabda életét, hiszen miután visszavonult a versenysporttól, a helyi közösség építésében aktívan munkálkodott. A "régi kézisek" úgy emlékeznek Ácsra, mint kirívó játékosra, aki imádta a sportágat: nem megszokott dobásformákat, akkor még nem igazán használt cseleket alkalmazott a játékában.

Ünnepség az Ács Géza Sportcsarnokban - Fotó: SzegedMa

Adományként került a tornaterembe a festmény

Mihálffy Béla leginkább Kosik Dénes volt önkormányzati képviselő urat méltatta: Kiskundorozsma közössége rengeteg mindent köszönhet a munkájának. És továbbra sem vette le a kezét a dorozsmai közösségről, hiszen az Ács Gézának emléket állító portrét saját pénzén készíttette el és adományozta a sportcsarnoknak. A képet egyébként Simon Ferenc kiskundorozsmai művész festette, aki sajnos ebben az évben hunyt el.

A gyerekek látványos táncbemutatóval koronázták meg az ünnepséget a festmény leleplezése előtt.

Ács Géza 1944-ben született és ma már a dorozsmai kézilabda sport megteremtőjeként tekintünk rá. Ha a sportról volt szó, mindent félresöpört: elkötelezett játékos volt. Kiskundorozsma közösségéért és sportjáért tett munkája megérdemli, hogy méltó módon emlékezhessünk személyére. Ács Géza 1992-ben hunyt el, de azóta is tovább él munkájának és tevékenységének gyümölcse.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.