Portréleleplezés Kiskundorozsmán: Ács Gézára emlékeztek

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ünnepélyes leleplezést tartottak péntek délelőtt a kiskundorozsmai Ács Géza Sportcsarnokban, ahol a névadó portréját helyezték el az emléktáblája mellé. Az eseményen részt vett többek között Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke, Mihálffy Béla, KDNP-s önkormányzati képviselő illetve Kosik Dénes is, aki kilenc éven át szintén önkormányzati képviselő volt, továbbá a portré elkészíttetése is az ő érdeme.

Ács Géza Sportcsarnok, Kiskundorozsma – Fotó: SzegedMa

Dorozsma Olimpia

Az ünnepséget Fodorné Kardos Judit intézményvezető nyitotta meg rövid beszédével, amiben kihangsúlyozta, hogy az Orczy István Általános Iskola életében rendkívül fontos a sport, a testmozgás. A tornaterem, amely 1997 óta segíti a diákok egészséges életmódra nevelését nem csupán a testnevelés óráknak és délutáni sportszakköröknek ad otthont: volt már karatebemutató, ugrókötél-bemutató de operett előadás is. Nem csak az általános iskolások, de az óvodások is ide járnak mozogni.

Évről évre megrendezik a Dorozsma Olimpia nevű sporteseményt, ahol a gyerekek nem csupán játékos feladatokkal, de kihívásokkal is szembesülnek.

Ünnepség az Ács Géza Sportcsarnokban – Fotó: SzegedMa

Ács Géza, a kirívó kézilabda játékos

A továbbiakban Bartók Csaba beszélt, aki egykori válogatott kézilabda játékosként külön megtiszteltetés volt részt venni az eseményen. Kiskundorozsma Ács Gézának köszönheti a sport- és kézilabda életét, hiszen miután visszavonult a versenysporttól, a helyi közösség építésében aktívan munkálkodott. A “régi kézisek” úgy emlékeznek Ácsra, mint kirívó játékosra, aki imádta a sportágat: nem megszokott dobásformákat, akkor még nem igazán használt cseleket alkalmazott a játékában.

Ünnepség az Ács Géza Sportcsarnokban – Fotó: SzegedMa

Adományként került a tornaterembe a festmény

Mihálffy Béla leginkább Kosik Dénes volt önkormányzati képviselő urat méltatta: Kiskundorozsma közössége rengeteg mindent köszönhet a munkájának. És továbbra sem vette le a kezét a dorozsmai közösségről, hiszen az Ács Gézának emléket állító portrét saját pénzén készíttette el és adományozta a sportcsarnoknak. A képet egyébként Simon Ferenc kiskundorozsmai művész festette, aki sajnos ebben az évben hunyt el.

A gyerekek látványos táncbemutatóval koronázták meg az ünnepséget a festmény leleplezése előtt.

Ács Géza 1944-ben született és ma már a dorozsmai kézilabda sport megteremtőjeként tekintünk rá. Ha a sportról volt szó, mindent félresöpört: elkötelezett játékos volt. Kiskundorozsma közösségéért és sportjáért tett munkája megérdemli, hogy méltó módon emlékezhessünk személyére. Ács Géza 1992-ben hunyt el, de azóta is tovább él munkájának és tevékenységének gyümölcse.

Előző sztori

Holttestet találtak az M5-ös autópálya mellett, nyomravezetői díjat tűzött ki a rendőrség

Következő sztori

Robbantani fognak jövő héten Sándorfalván