“Nem klónokat keresünk” – hangzott el Le Pen és Orbán Viktor tájékoztatóján

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orbán Viktor és Marine Le Pen a nemzetek Európájáról tárgyalt Budapesten, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.

Soha nem látott méreteket öltött az Európai Unióban az ideológiai nyomásgyakorlás – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét.

A magyar kormányfő, a Fidesz elnöke Marine Le Pennel közös nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá vált, a Brezsnyev-doktrína modernizált, európai uniós formáját tapasztalja meg Lengyelország és Magyarország is naponta. Orbán Viktor azt mondta: a megbeszélésen szomorúan állapították meg, hogy az Európai Unión belül az ideológiai nyomásgyakorlás soha nem látott méretet öltött. A migráció és a nyílt társadalom propagálása soha nem látott mértéket ért el, és a bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá alakult át – tette hozzá.

A Brezsnyev-doktrína a Szovjetunió világrendszerében azt jelentette, hogy ha valamelyik tagállam eltért a központilag megszabott ideológiától, akkor a szocialista tábor többi tagja jogosulttá vált arra, hogy beavatkozzon az érintett állam belső ügyeibe – jelentette ki.

Hozzátette: kétségkívül nem mindegy, hogy mi a beavatkozás formája, hiszen a szovjet tankokkal történő beavatkozás sokkal brutálisabb, mint a jogállamisági eljárás, de ettől még beavatkozás marad.

“És ennek a Brezsnyev doktrínának a modernizált európai uniós formáját látjuk most, amelyet nemcsak Lengyelország, hanem Magyarország is naponta megtapasztal” – fogalmazott.

Orbán Viktor közölte azt is: az európai jobboldal mindenképpen megújulásra szorul, és a Fidesz érdekelt abban, hogy létrejöjjön egy új csoportosulás.

Budapest, 2021. október 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke (b) és Orbán Viktor kormányfõ, a Fidesz elnöke sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. október 26-án. Jobbra Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelõs államtitkára. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Le Pen: A népek szabadságát támogatjuk

Marine Le Pen azt mondta, Magyarország mindig is kiállt a szabadságáért. Emlékeznünk kell az 1956-os magyar szabadságharc hőseire is – tette hozzá. Az EU már nem nemzetek közötti, hanem föderalista irányba indult el, és azt gondolja, Brüsszelben tudja centralizálni a hatalmat – mondta a Nemzeti Tömörülés elnöke. Az európai szuverenitás védelme nagyon fontos, de nem létezhet nép szuverenitás nélkül, és Európában népek vannak. Mi a népek szabadságát támogatjuk.

A nemzeteknek joguk van az alkotmányos identitásukhoz – mondta a Nemzeti Tömörülés elnöke. Az új típusú európai hegemónia kifejeződése az, ahogyan Magyarországot és Lengyelországot támadják. Ez a csata vár Franciaországra is – közölte.

Marine Le Pen arról is beszélt, hogy Franciaország esetében jól látszik már a migráció hatása, és ezért a magyarok tartsanak ki – tette hozzá. Nem lehet ölbe tett kézzel nézni az energiaárak elszabadulását sem. Európai szinten kell cselekednie a nemzeti szuverenista erőknek, mert túl sokáig voltunk lebénulva – hívta fel a figyelmet a francia politikus. Mi a nemzetek Európáját szeretnénk megalapítani – tette hozzá. Nem fogadjuk el az uniformizáló multikulturalizmust, és Európának a helyi értékekre kell építenie magát. Ha áprilisban megválasztanak Franciaország elnökének, akkor a nemzetek Európáját támogatjuk – mondta a Nemzeti Tömörülés elnöke.

“Új korszak kezdődik az európai politikában”

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy azok a pártszövetségek, amelyek az elmúlt 30-40 évben létrejöttek, azok alól kifutott a talaj, új korszak kezdődik – mondta a kormányfő. Akik kiálltak mellettünk, azok számunkra potenciális szövetségesek – tette hozzá.

Marine Le Pen azt mondta, hogy ő szövetségeseket keres, és nem klónokat.

– Nem azért harcolok egy egységes modell ellen, hogy helyére egy másikat állítsak – tette hozzá.

Előző sztori

Orbán: soha nem látott mértékeket öltött az EU-n belüli ideológiai nyomásgyakorlás

Következő sztori

Csaknem 200 koronavírus-fertőzött van lélegeztetőgépen Magyarországon