Szórakozás

Májusban tér vissza a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál jövőre

Májusban tér vissza a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál jövőre

2021. október 21., csütörtök
Májusban tér vissza a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál jövőre

A pandémia miatt idén és tavaly is ősszel szervezték meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, amely évről évre töretlen sikerrel seregszemlézi a magyar és nemzetközi filmes szcéna operatőreit. Idén is számtalan rövid- és nagyjátékfilm érkezett a megmérettetésre, a fődíjat végül Claire Mathon kapta.

https://szegedma.hu/2021/09/claire-mathon-kapta-zsigmond-vilmos-filmfesztival-fodijat

Alig ért véget az 5. Zsigmond Vilmos Fesztivál, a szervezők máris bejelentették, hogy jövőre újra májusban rendezik meg – a pandémia miatt az utóbbi két évben őszre áttolódott operatőr fesztivált.

Az egyre népszerűbbé váló és szakmai körökben is elismert eseményt jövőre május 24-28. között rendezik meg Szegeden, a 101 éves, gyönyörűen felújított Belvárosi Moziban. A szervezők remélik, hogy a májusi seregszemlén már külföldi alkotók is részt vehetnek majd, így nemcsak a nevezett pályaművek lesznek nemzetköziek, hanem sok országból fogadhatják az alkotókat is.

Fotó: SzegedMa

A másik újdonság, hogy - a filmesek kérésére - a dokumentumfilmeknek újra teret adnak a fesztiválon. Így négy kategóriában: nagyjátékfilm, kisjátékfilm, kísérleti film és dokumentumfilm nyújthatnak be az alkotók pályaműveket az elmúlt három év terméséből.

A pályázati kiírás már meg is jelent, sőt az első nevezések is befutottak már.

Az operatőr különleges állatfajta: szereti egymást. Megpróbálunk összetartani, bárhol vagyunk is a világban

– jellemezte saját szakmai közösségét Zsigmond Vilmos egy 2004-es interjúban.

A róla elnevezett filmfesztivál - a szakmai célok mellett - ennek a gondolatnak a jegyében hívja seregszemlére az operatőröket, s helyezi fókuszba a filmkép minőségét.    

Zsigmond Vilmos (1930-2016), a világhírű, magyar származású Oscar-díjas operatőr Szegeden született, ahova élete végéig visszajárt. Városától 2004-ben díszpolgári címet kapott, egy évvel később, 75. születésnapja alkalmából a szegedi Belvárosi Mozi – Magyarország egyik legszebb, műemlék mozija – róla nevezte el legnagyobb, 520 fős vetítőtermét, amire Zsigmond Vilmos hallatlanul büszke volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.