Májusban tér vissza a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál jövőre

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pandémia miatt idén és tavaly is ősszel szervezték meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, amely évről évre töretlen sikerrel seregszemlézi a magyar és nemzetközi filmes szcéna operatőreit. Idén is számtalan rövid- és nagyjátékfilm érkezett a megmérettetésre, a fődíjat végül Claire Mathon kapta.

Alig ért véget az 5. Zsigmond Vilmos Fesztivál, a szervezők máris bejelentették, hogy jövőre újra májusban rendezik meg – a pandémia miatt az utóbbi két évben őszre áttolódott operatőr fesztivált.

Az egyre népszerűbbé váló és szakmai körökben is elismert eseményt jövőre május 24-28. között rendezik meg Szegeden, a 101 éves, gyönyörűen felújított Belvárosi Moziban. A szervezők remélik, hogy a májusi seregszemlén már külföldi alkotók is részt vehetnek majd, így nemcsak a nevezett pályaművek lesznek nemzetköziek, hanem sok országból fogadhatják az alkotókat is.

Fotó: SzegedMa

A másik újdonság, hogy – a filmesek kérésére – a dokumentumfilmeknek újra teret adnak a fesztiválon. Így négy kategóriában: nagyjátékfilm, kisjátékfilm, kísérleti film és dokumentumfilm nyújthatnak be az alkotók pályaműveket az elmúlt három év terméséből.

A pályázati kiírás már meg is jelent, sőt az első nevezések is befutottak már.

Az operatőr különleges állatfajta: szereti egymást. Megpróbálunk összetartani, bárhol vagyunk is a világban

– jellemezte saját szakmai közösségét Zsigmond Vilmos egy 2004-es interjúban.

A róla elnevezett filmfesztivál – a szakmai célok mellett – ennek a gondolatnak a jegyében hívja seregszemlére az operatőröket, s helyezi fókuszba a filmkép minőségét.    

Zsigmond Vilmos (1930-2016), a világhírű, magyar származású Oscar-díjas operatőr Szegeden született, ahova élete végéig visszajárt. Városától 2004-ben díszpolgári címet kapott, egy évvel később, 75. születésnapja alkalmából a szegedi Belvárosi Mozi – Magyarország egyik legszebb, műemlék mozija – róla nevezte el legnagyobb, 520 fős vetítőtermét, amire Zsigmond Vilmos hallatlanul büszke volt.

Előző sztori

Gulyás Gergely: a kormány vissza akarja állítani a tranzitzónákat

Következő sztori

Mi folyik itt? Fehér, pezsegő víz jön csapból a Hétvezér utcában!