Tudomány

Karikó Katalin az idei év Bolyai-díjasa

Karikó Katalin az idei év Bolyai-díjasa

2021. október 1., péntek
Karikó Katalin az idei év Bolyai-díjasa

Szinte naponta kap valamilyen tudományos elismerést az utóbbi időben Karikó Katalin. Ezúttal a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriuma és alapítói jelentették be, hogy a szegedi alumna kutatóbiológusnak ítélik a tudományos elismerésüket.

Mint a közleményben Szabó Gábor, a Bolyai Díj Alapítvány Kuratóriumának elnöke mondja:

,,Karikó Katalin kutatóbiológus úttörő szerepet játszott a Covid-19 elleni mRNS-alapú vakcina kifejlesztésében, eredményeit világszerte figyelemmel kíséri az akadémikus közeg és a közélet egyaránt."

Az 1998-ban alapított és kétévente átadott Bolyai-díjat azzal a céllal hozták létre, hogy az emberek értékrendjében méltó helyre emeljék a tudást és a tudományt, így biztosítva a tudósokat megillető társadalmi elismertséget. Olyan magyar származású kutatóknak, tudósoknak ítélik oda, akik nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményt értek el.

A 100 ezer euró pénzjutalommal járó elismerésről egy tizenöt tagú, független díjbizottság dönt, amelynek elnöke a mindenkori köztársasági elnök, további tizennégy tagjának felét a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége, másik felét pedig a Bolyai Díj Alapítvány alapítói delegálják a magyar tudományos és gazdasági élet kiemelkedő személyiségei közül.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.