Karikó Katalin az idei év Bolyai-díjasa

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szinte naponta kap valamilyen tudományos elismerést az utóbbi időben Karikó Katalin. Ezúttal a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriuma és alapítói jelentették be, hogy a szegedi alumna kutatóbiológusnak ítélik a tudományos elismerésüket.

Mint a közleményben Szabó Gábor, a Bolyai Díj Alapítvány Kuratóriumának elnöke mondja:

,,Karikó Katalin kutatóbiológus úttörő szerepet játszott a Covid-19 elleni mRNS-alapú vakcina kifejlesztésében, eredményeit világszerte figyelemmel kíséri az akadémikus közeg és a közélet egyaránt.”

Az 1998-ban alapított és kétévente átadott Bolyai-díjat azzal a céllal hozták létre, hogy az emberek értékrendjében méltó helyre emeljék a tudást és a tudományt, így biztosítva a tudósokat megillető társadalmi elismertséget. Olyan magyar származású kutatóknak, tudósoknak ítélik oda, akik nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményt értek el.

A 100 ezer euró pénzjutalommal járó elismerésről egy tizenöt tagú, független díjbizottság dönt, amelynek elnöke a mindenkori köztársasági elnök, további tizennégy tagjának felét a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége, másik felét pedig a Bolyai Díj Alapítvány alapítói delegálják a magyar tudományos és gazdasági élet kiemelkedő személyiségei közül.

(MTI)

Előző sztori

Mérséklődik a közlekedési káosz? Szombaton elkészül a Híd utca aszfaltozása!

Következő sztori

Gregor Józsefről és más meghatározó művészekről nevezték el a Szegedi Nemzeti próbatermeit