Szórakozás

Güzü bandája, a punknagyhatalom: a szegedi csapat rocktörténelmet írt

Güzü bandája, a punknagyhatalom: a szegedi csapat rocktörténelmet írt

2021. október 3., vasárnap
Güzü bandája, a punknagyhatalom: a szegedi csapat rocktörténelmet írt

A polgárpukkasztáshoz, a hatalom hergeléséhez vezető úton a nulla-kilométerkő: egy vagányságpróba. Két iskolásgyerek valami igazi csibészest akart tenni, és lett belőle naiv gyermekfejjel kigondolt hatalomellenes akció. Elég formabontó méghozzá: cukortolvajlás.

Krumplicukrot csórni kúl

Lopni ment tehát a két fiú. Egyikük bement a csemegeboltba, a másik a kirakatüvegen át kukkerolt. Amikor társa a zsákmánnyal kijött, ezzel fogadta: te úgy lopsz, mint a güzü! Megszületik egy becenév. És a gyerekes lopógyakorlat ideje itt le is zárul. Aztán már a zenei tréning korszaka jön: „Güzü”, alias Benkő Zoltán szólógitáros 1979-ben zenekart alapít. Társai: a basszusgitáros Kis Antal „Kicsi”, a dobnál Nagy Zoltán „Kutyás", aztán a hamar lemorzsolódott Kocsis Tibor „Bőr”. Átszállójegyet vált hozzájuk még az énekes Gallai Ferenc „Boy”, utódja a becenévnélküli Haska Béla, Kicsi helyére pedig leigazol a tizenötéves Varga Zoltán „Takony”. Föláll a CPg, azaz Come on Punk group. Elkezdik írni a rendszerkritikus dalaikat. Még nem tudják, hogy útjuk majd a börtön felé vezet.

Biciklin ne énekelgess!

Óbudán, a Meggyfa utcai Mozaik-klubban – micsoda kontraszt: az amúgy kerületi pártklub volt – 1981-ben koncertet rendeznek. Ott a punkok legjava: ETA, Kretens, Elhárítás, CPg, Agressor, Invázió '84, Kokain, Trottel, Rohamosztag. Egy iskolásfiú több dalt magnóra vesz. A kazettát később kölcsönadja egy osztálytársának, aki biciklizés közben lázító CPg-számokat énekelget. Az iskolaigazgató meghallja, elkobozza a fiú kazettáját, átadja a kerületi Tanácsnak, azok a rendőrségre továbbítják.

A CPg tagjai ellen megindul a Tiszavirág fedőnevű nyomozás. A zsaruk a megfélemlítés minden eszközét bevetik,

csapdát állítanak – hiába: a szegedi bíróság előtt a vád nem áll meg. Másodfokon is felmentés. De a belügy nem adja fel.

Egy kis sunyi besúgó

Az állambiztonsági szolgálat Hunyadi fedőnevű titkos ügynöke egy kamasz: a Mechwart szakközépiskola harmadikos tanulója. A vasútgépészet mellett punkzenekarban edzi magát. Szorgosan besúg, és egy évre rá kész az új vád. 1983 végén a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődik a több hónapos tárgyalás. A következő évben egy francia kiadó lemezt jelentet meg Világ lázadói, egyesüljetek! címmel. A korongon a kommunista rezsim üldözöttei. A CPg a „Primitív bunkó” dallal szerepel. A lemez megjelenésekor azonban Güzüék már javában a börtönkosztot ették: Benkő Zoltán, Haska Béla és Nagy Zoltán: 2-2 év, Varga Zoltán – fiatal korára tekintettel – másfél év. A börtön megkeményítette őket. Ellenállásuk „emlékműve” lett Kövessy Róbert 2000-ben készült filmje, a Pol Pot megye punkjai. Számukra ez volt a civil jóvátétel. 2003 után több koncertet adtak, lemezük is megjelent. A bevételük jótékony célra ment. A történelem pedig ítélt: Pol Pot megyének már se híre, se hamva…

**

Fotók: Fortepan, Urbán Tamás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.