Egyetem

Fendler Judit a modellváltásról: a diákok minden lehetőséget megkaptak, hogy elmondják a véleményüket

Fendler Judit a modellváltásról: a diákok minden lehetőséget megkaptak, hogy elmondják a véleményüket

2021. október 21., csütörtök
Fendler Judit a modellváltásról: a diákok minden lehetőséget megkaptak, hogy elmondják a véleményüket

Betartják a hallgatók kérését

Fendler a modellváltás elleni tiltakozással kapcsolatban elmondta, a diákok minden lehetőséget megkaptak arra, hogy elmondják, hogy mit szeretnének elérni. Emlékeztetett, hogy a hallgatói önkormányzat írásban közölte, hogy a modellváltás előtti jogaik, autonómiájuk megtartását kérik. Erre ígéretet tett az egyetem vezetése, és Szabó Gábor a kuratórium megválasztott elnöke tartotta magát ehhez – közölte.

Teljesítményhez kötött finanszírozás

Az egyetem finanszírozását tekintve kifejtette, korábban nem volt szerződésük senkivel, a költségvetési intézmények jellegzetességéből kifolyólag évről-évre szabták meg a büdzsét. Kiemelte, hogy a modellváltást követően a kormány teljesítményhez kötve, évente 45 milliárddal támogatja az universitast.

A kancellár történelminek nevezte a szerződést, amely szerint az állam öt évre vállalt garanciát az egyetem finanszírozására, ugyanakkor az elveket huszonöt évre határozta meg. Gazdasági szakemberként a modellváltás első és legnagyobb eredményeként értékeli a megállapodást.

Folyamatban az oktatói béremelés

A kormány ígéretet tett az oktatók 30 százalékos béremelésére.  Fendler ezzel kapcsolatban kijelentette, a béremelés első tizenöt százalékát november elején folyósítják visszamenőleg a szeptemberi és az októberi havi bérekre vonatkozóan. Hozzátette, a második tizenöt százalékos emelés januártól esedékes. Azt az egyetem különböző teljesítmény indikátorok alapján, nem a bérbe építve szeretné kifizetni.

Feljebb lépne az SZTE az egyetemi rangsorokban

A kancellár az egyetemi rangsorokkal kapcsolatban elmondta, jelentős eredménynek tartja, hogy jelenleg négy-öt magyar egyetem is előkelő helyen szerepel a nemzetközi rangsorokban. Hozzátette, az SZTE költségvetése eddig egy komoly egyetem tizedét sem tette ki, de a jelenlegi teljesítményösztönző rendszerben elkezdték átnézni, hogy mely rangsorokban, hogyan tudnak előre lépni.

Biztosított a fejlesztés

A beruházásokra térve közölte, jelenleg két olyan fejlesztés van, amely feltételes közbeszerzéssel indításra vár. A riporter kérdésére elmondta, ha végleges lesz az az álláspont, hogy az uniós helyreállítási alapból Magyarország nem kap pénzeket, a fejlesztések első szakaszát akkor is meg tudják valósítani.

Kiemelt kép: Szeged TV

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.