Meteor

Egyre rosszabb a levegő Szegeden

Egyre rosszabb a levegő Szegeden

2021. október 28., csütörtök
Egyre rosszabb a levegő Szegeden

Térképükön már hat település - Debrecen, Nyíregyháza, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Tatabánya és Várpalota - szerepel az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel.

Emellett további tizenhat településen kifogásolt a levegőminőség a magas szálló por koncentráció miatt. Ezek: Szeged, Budapest, Százhalombatta, Dorog, Esztergom, Dunaújváros, Kecskemét, Szolnok,Salgótarján, Eger, Miskolc, Putnok, Oszlár, Ajka, Veszprém, Székesfehérvár.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint csütörtökön és pénteken további romló tendencia várható, különösen az északkeleti országrészben.

A szélvédett helyeken - különösen északkeleten - szombaton és vasárnap is köd- és párafoltok képződhetnek, ezért ezeken a helyeken tovább romlik a levegőminőség.

Az NNK szerdán arra figyelmeztetett, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, várandós nők, idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) enyhe légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak.

Egészségtelen minősítés esetén a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, ezért azt javasolják, hogy mindig legyen náluk a készenléti gyógyszerük (például az inhalátor). Akinek súlyosbodnak a tünetei, az keresse fel a kezelőorvosát - hangsúlyozták.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

Kiemelt képünk archív!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.