Egyre rosszabb a levegő Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egyre több településen, köztük Szegeden is magas a légszennyezettség a szálló por miatt - derül ki a NNK csütörtökön közzétett adataiból.

Térképükön már hat település – Debrecen, Nyíregyháza, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Tatabánya és Várpalota – szerepel az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel.

Emellett további tizenhat településen kifogásolt a levegőminőség a magas szálló por koncentráció miatt. Ezek: Szeged, Budapest, Százhalombatta, Dorog, Esztergom, Dunaújváros, Kecskemét, Szolnok, Salgótarján, Eger, Miskolc, Putnok, Oszlár, Ajka, Veszprém, Székesfehérvár.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint csütörtökön és pénteken további romló tendencia várható, különösen az északkeleti országrészben.

A szélvédett helyeken – különösen északkeleten – szombaton és vasárnap is köd- és párafoltok képződhetnek, ezért ezeken a helyeken tovább romlik a levegőminőség.

Az NNK szerdán arra figyelmeztetett, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, várandós nők, idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) enyhe légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak.

Egészségtelen minősítés esetén a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, ezért azt javasolják, hogy mindig legyen náluk a készenléti gyógyszerük (például az inhalátor). Akinek súlyosbodnak a tünetei, az keresse fel a kezelőorvosát – hangsúlyozták.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

Kiemelt képünk archív!

Előző sztori

Vakbélgyulladás vetett véget Gyurcsány vakációjának

Következő sztori

Elnémulhat a Rádió 1 Szegeden? Érvénytelen pályázat áll a háttérben