Egészség

Az MTA szerint vissza kell térnünk a maszkviseléshez

Az MTA szerint vissza kell térnünk a maszkviseléshez

2021. október 11., hétfő
Az MTA szerint vissza kell térnünk a maszkviseléshez

A Magyar Tudományos Akadémia hétfőn megjelent közleményében arra ösztönzi a lakosságot és az Akadémia köztestületi tagjait, hogy buzdítsanak mindenkit az oltás felvételére és a maszk használatára.

Szerbia és Románia padlót fogott a delta variáns miatt. Magyarországon továbbra sem drámai a helyzet, a számok azonban hétről hétre rosszabbodnak. Nem csoda tehát, hogy egyre több szakember térne vissza a kötelező maszkviseléshez, erről pedig az MTA is állást foglalt a minap.

Az Akadémia közleményében azt írja: bár a negyedik hullám kezdetére sikerült beoltani a lakosság 60%-át, továbbra is van 2,5 millió beoltatlan honfitársunk. Ez az arány pedig nem elégséges ahhoz, hogy elkerüljük a további nagyszámú megbetegedést és a jelentős halálozást.

Az egészségügyi ellátórendszer mostanra már mindenkinek biztosítani tudja a vakcinát,

az oltási hajlandóság elapadt, és a tájékoztatási kampányokkal, a kistelepülésekre irányított oltóbuszokkal vagy az idősek és hátrányos helyzetűek számára szervezett oltási akciókkal sem sikerül érdemi javulást elérni.

Tovább súlyosbíthatja a népegészségügyi helyzetet az állásfoglalás szerint a szezonális influenzajárvány is. Habár a legfontosabb védelmet továbbra is az oltás biztosítja, szakértők szerint az orrot és a szájat eltakaró maszk viselésével több ezer további életet lehetne megmenteni a negyedik hullám alatt.

Az MTA Elnöksége a leírtaknál fogva a következőket javasolja:

  • Jelen helyzetben mindannyiunk kötelessége az oltásoktól elzárkózó emberek meggyőzése,
  • Zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön viseljünk maszkot, tartsunk megfelelő távolságot, amikor csak lehet és mossunk kezet gyakran,
  • Lépjünk fel saját környezetünkben a hamis és áltudományos nézetek ellen

Az Elnökség szerint életet ment, aki az óvintézkedéseket betartja, és ennek szükségességéről környezetét is meggyőzi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.