Az MTA szerint vissza kell térnünk a maszkviseléshez

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Tudományos Akadémia hétfőn megjelent közleményében arra ösztönzi a lakosságot és az Akadémia köztestületi tagjait, hogy buzdítsanak mindenkit az oltás felvételére és a maszk használatára.

Szerbia és Románia padlót fogott a delta variáns miatt. Magyarországon továbbra sem drámai a helyzet, a számok azonban hétről hétre rosszabbodnak. Nem csoda tehát, hogy egyre több szakember térne vissza a kötelező maszkviseléshez, erről pedig az MTA is állást foglalt a minap.

Az Akadémia közleményében azt írja: bár a negyedik hullám kezdetére sikerült beoltani a lakosság 60%-át, továbbra is van 2,5 millió beoltatlan honfitársunk. Ez az arány pedig nem elégséges ahhoz, hogy elkerüljük a további nagyszámú megbetegedést és a jelentős halálozást.

Az egészségügyi ellátórendszer mostanra már mindenkinek biztosítani tudja a vakcinát,

az oltási hajlandóság elapadt, és a tájékoztatási kampányokkal, a kistelepülésekre irányított oltóbuszokkal vagy az idősek és hátrányos helyzetűek számára szervezett oltási akciókkal sem sikerül érdemi javulást elérni.

Tovább súlyosbíthatja a népegészségügyi helyzetet az állásfoglalás szerint a szezonális influenzajárvány is. Habár a legfontosabb védelmet továbbra is az oltás biztosítja, szakértők szerint az orrot és a szájat eltakaró maszk viselésével több ezer további életet lehetne megmenteni a negyedik hullám alatt.

Az MTA Elnöksége a leírtaknál fogva a következőket javasolja:

  • Jelen helyzetben mindannyiunk kötelessége az oltásoktól elzárkózó emberek meggyőzése,
  • Zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön viseljünk maszkot, tartsunk megfelelő távolságot, amikor csak lehet és mossunk kezet gyakran,
  • Lépjünk fel saját környezetünkben a hamis és áltudományos nézetek ellen

Az Elnökség szerint életet ment, aki az óvintézkedéseket betartja, és ennek szükségességéről környezetét is meggyőzi.

Előző sztori

Erősödött a forint!

Következő sztori

Segítse meleg ruhákkal a rászorulókat!