A Facebook “szívta meg” a legjobban a Facebook leállását

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfőn este 6 óra előtt néhány perccel megszűnt létezni a Facebook, Messenger, Instagram és WhatsApp alkalmazás.

MEGÁLLT MINDEN

A leállást a Facebook konfigurációs hibával magyarázta, és a cég adatközpontjai közötti kommunikációban is emiatt lépett fel probléma. Azt írták, hogy belső eszközeiket és rendszereiket is érintette a hiba, ami a probléma megoldását tovább nehezítette.

Azt külön kiemelték,hogy a felhasználok személyes adatai egyetlen percig nem forogtak veszélyben, azokhoz nem fért hozzá senki.

A Telexen egy IT szakértő röviden, “érthető” nyelven magyarázta el mi történt:

– Egy konfigurációs hiba miatt a Facebook szerverei nem tudnak kapcsolódni az internethez. Egy hasonlattal élve: olyan, mintha a mérnökök kizárták volna magukat a szerverteremből, a kulcsot pedig kidobták volna az ablakon, az ajtó pedig csak belülről lenne nyitható – magyarázta Szöllősi Gábor.

DRÁGA VOLT A LEÁLLÁS A FŐNÖKNEK IS

Mark Zuckerberg személyes vagyona néhány óra alatt több mint 6 milliárd dollárral esett vissza, és ezzel a világ leggazdagabb embereinek listáján egy lépést tett hátra, a tegnapi hiba miatt-írta meg a Bloomberg. Egy eladás miatt a közösségi média részvényei hétfőn 4,9% -ot estek, de előtte sem voltak jó formában, így szeptember közepe óta mintegy 15% -os csökkenést jelentett már összesen. Zuckerberget most így Bill Gates előzi a listán.

A NETET IS LASSÍTOTTA

A rendszer hibája miatt, hogy az egyszerű háztartási modemek sem tudták, hogyan kell eljutnia jelként a Facebook-ra. Ez az amiért a hazai szolgáltatóknál is azt tapasztalhatták a felhasználók, hogy lelassult az internet, ugyanis ahol megjelent egy Facebook beágyazás, egy Facebook-megosztás, lájk gomb, azaz

bármi, ami facebookkal közvetlen kapcsolatos, az mind nagyon lassan vagy egyáltalán nem működött.

A FACEBOOK DOLGOZOK ELÉRHETETLENEK VOLTAK

A leállás milliárdoknak változtatta meg az életét órákra, de legrosszabbul talán a Facebook alkalmazottjai jártak, ugyanis a céges belső kommunikáció is a Facebookon keresztül zajlik. Mivel minden belső kommunikációs rendszerük elérhetetlen volt, egymással tudtak beszélni és levelezni, külső e-mail-címekről már nem fogadhattak és küldhettek leveleket. Ráadásul minden külső szolgáltatásba-például a Google vagy Zoom fiókokba is-facebook azonosítással lépnek be, képletesen elvágták magukat a külvilágtól.

A hibát végül a Facebook mérnökei az egyik fő amerikai adatközpontban, Kaliforniában orvosolták, mivel azt távolról nem lehetett megoldani. Mintegy 7 óra elteltével visszaállították a szolgáltatást,

Magyarországon valamikor éjfél előtt pittyent a telefon először és jelzte, hogy él a Facebook.

Előző sztori

FK Szeged-játékos nyerte az I. Országos Tizenegyesrúgó bajnokságot

Fotók a cikkben!
Következő sztori

Fantaszitikusan néz ki az új sportaréna