/

Visszautasította a Szegedi Törvényszék Márki-Zay Péter kijelentéseit

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mint ismeretes, jogerősen 200 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta pénteken a Szegedi Törvényszék a hódmezővásárhelyi polgármestert, mert a becsület csorbítására alkalmas tényt állított Lázár Jánosról.

Az ítélet kihirdetését követően Márki-Zay Péter újságíróknak “vérlázító koncepciós eljárásnak” minősítette az ügyben a Szegedi Járásbíróság által hozott elsőfokú ítéletet.

Úgy fogalmazott, a törvényszék bár a védelem több indítványának is helyt adott és módosította a tényállást is, “végrehajtotta azt a politikai igényt”, hogy őt bűnösnek mondják ki.

A törvényszék közleménye szerint a másodfokú bíróság pénteki tárgyalásán az első fokon eljárt Szegedi Járásbíróság Márki-Zay Péterrel szemben hozott ítéletét megváltoztatta és a kiszabott pénzbüntetést enyhítette.

Nem fedi a valóságot azonban Márki-Zay Péter közösségi oldalán tett állítása, miszerint a másodfokú bíróság azt állapította volna meg, hogy az elsőfokú bíróság koncepciós eljárást folytatott le.

A bíróság döntése és eljárása – az alkotmányosan védett véleménynyilvánítási szabadság keretei között – a nyilvánosság előtt kritizálható, és a büntetőeljárási törvény által meghatározott feltételek mellett a jogerős ítélettel szemben rendkívüli jogorvoslat is kezdeményezhető – áll a törvényszék közleményében.

A Szegedi Törvényszék visszautasítja Márki-Zay Péter azon állítását, mely szerint elítélésével a bíróság „politikai igényt hajtott végre”.

Előző sztori

Nyomoznak a Cseh Katalin körüli milliárdos botrány miatt: Költségvetési csalás a gyanú!

Következő sztori

Újabb magyar érem a paralimpián!