Politika

Visszautasította a Szegedi Törvényszék Márki-Zay Péter kijelentéseit

Visszautasította a Szegedi Törvényszék Márki-Zay Péter kijelentéseit

2021. szeptember 4., szombat
Visszautasította a Szegedi Törvényszék Márki-Zay Péter kijelentéseit

Mint ismeretes, jogerősen 200 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta pénteken a Szegedi Törvényszék a hódmezővásárhelyi polgármestert, mert a becsület csorbítására alkalmas tényt állított Lázár Jánosról.

Az ítélet kihirdetését követően Márki-Zay Péter újságíróknak “vérlázító koncepciós eljárásnak” minősítette az ügyben a Szegedi Járásbíróság által hozott elsőfokú ítéletet.

Úgy fogalmazott, a törvényszék bár a védelem több indítványának is helyt adott és módosította a tényállást is, “végrehajtotta azt a politikai igényt”, hogy őt bűnösnek mondják ki.

A törvényszék közleménye szerint a másodfokú bíróság pénteki tárgyalásán az első fokon eljárt Szegedi Járásbíróság Márki-Zay Péterrel szemben hozott ítéletét megváltoztatta és a kiszabott pénzbüntetést enyhítette.

Nem fedi a valóságot azonban Márki-Zay Péter közösségi oldalán tett állítása, miszerint a másodfokú bíróság azt állapította volna meg, hogy az elsőfokú bíróság koncepciós eljárást folytatott le.

A bíróság döntése és eljárása – az alkotmányosan védett véleménynyilvánítási szabadság keretei között – a nyilvánosság előtt kritizálható, és a büntetőeljárási törvény által meghatározott feltételek mellett a jogerős ítélettel szemben rendkívüli jogorvoslat is kezdeményezhető – áll a törvényszék közleményében.

A Szegedi Törvényszék visszautasítja Márki-Zay Péter azon állítását, mely szerint elítélésével a bíróság „politikai igényt hajtott végre”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.