Meteor

Szokatlanul átlagos őszi időnk lesz

Szokatlanul átlagos őszi időnk lesz

2021. szeptember 1., szerda
Szokatlanul átlagos őszi időnk lesz

A SZIN valószínűleg sokak számára túl hűvös időben telt, és azóta sem tettük félre a szinte már októberi ruhatárat? Tóth Tamás meteorológus szerint azonban a következő néhány napban az átlagnak megfelelő lesz a hőmérséklet.

A szakember szerint nehéz egyelőre megmondani, mi vár ránk a ,,Vénasszonyok nyarának" nevezett időszakban, az ugyanis csak szeptember végétől szokott október közepéig tartani. Éppen ezért nem is szerencsés egyelőre ezt a kifejezést használni, mivel szeptember elején nem ritka a 30 fok körüli nyári idő sem, még ha most nem is ezt az arcát látjuk a meteorológiai ősz kezdetének.

Tóth Tamás szerint viszont a következő napokban egyértelműen melegebb lesz a levegő, az ilyenkor átlagos 25 fok körüli maximumokra számíthatunk többnyire napközben.

Az éjszakák ezzel szemben jóval hűvösebbé válnak, nem ritkán lesznek 10 fok alattiak, főleg Szeged külterületén, de a belvárosban is legfeljebb 11-12 fokig melegedik. A meteorológus azonban gyorsan hozzátette, hogy ez már-már kódolva van, hiszen az éjszakák is látványosan hosszabbodnak mostantól.

Arra a kérdésünkre pedig, hogy ősszel mi számít szélsőséges időjárásnak, Tóth Tamás egy példát említett meg: 2008. szeptember 7-én Szegeden 37,6 Celsius-fokot mértek, ami azóta is melegrekord. Ez 0,9-kal volt akkor több, mint amit előtte 1946-ban mértek, szintén Szegeden. A hidegrekord 9 fok, 1925-ből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.