/

Szegeden épül a kontinens második legnagyobb geotermikus fűtési rendszere

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Befejeződött a geotermikus fűtési rendszer kiépítése Rókuson és az Északi városrészben: a beruházás mintegy 3,75 milliárd forintból, uniós támogatással valósult meg.

A városban 28 ezer lakást és intézményt ellátó gázüzemű távfűtési rendszer működik. Az évente fölhasznált 27-28 millió köbméter gáz elégetése 50-60 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással jár, ezzel a cég Szeged levegőjének legnagyobb szennyezője – mondta Bozsó Gábor, a Szegedi Távfűtő Kft. üzemfenntartási vezetője.

Európa második legnagyobb geotermikus rendszere

Kilenc hőkörzetben, összesen 20,5 milliárd forintos beruházással építenek ki geotermikus fűtési rendszert, amely így – a reykjavíki után – Európa második legnagyobb ilyen létesítménye lesz. Ennek köszönhetően mintegy felére csökken a cég gázfelhasználása és szén-dioxid-kibocsátása – közölte a szakember a fejlesztéseket bemutató szerdai rendezvényen.

A fejlesztéssorozat végén a távfűtött lakások 95 százalékában részben geotermikus energia biztosítja a hőenergiát, illetve a használati meleg vizet.

Korábban már elkészült egy 2300, illetve 3300 lakást ellátó geotermikus rendszer az Odessza városrészben és Felsővároson, a közelmúltban pedig befejezték az 5 ezer lakásos rókusi körzet, valamint az Északi városrész több mint 7 ezer lakást érintő környezetbarát fűtési rendszerének kialakítását.

Rókuson és az Északi városrészben kettő, csaknem 2 ezer méter mélységű termelő kutat fúrtak, amely percenként 2 ezer liter, 93-94 fokos termálvizet biztosít. Annak érdekében, hogy a vízadó rétegek ne merüljenek ki, a vizet a hőátadás után visszasajtolják két-két újonnan fúrt, 1800-1900 méteres talpmélységű kútba – ismertette Busa-Fekete Bertalan, a kivitelező Hansa Kontakt Invest Kft. divízió vezetője.

Rókuson 3,5, az Északi városrészben 3,2 kilométer vezetéket fektettek le, amelyek a termelő kutaktól a hőközpontokhoz szállítják a termálvizet, ott pedig lemezes hőcserélőkön adják át az energiát, majd a visszasajtoló kutakhoz továbbítják a vizet. A fűtés mellett – az időjárási viszonyok függvényében – a megoldás biztosítja a használati meleg víz teljes vagy részleges melegítését is, mondta Lajkó Csaba, a beruházó és a rendszert üzemeltető Geo Hőterm Kft. üzemeltetési vezetője.

via MTI

Előző sztori

Ősszel sem maradnak magukra a rászorulók Szegeden

Következő sztori

Remekelnek a magyar úszónők a paralimpián: Pap Bianka és Konkoly Zsófia is ezüstérmes!