Közélet

Palkovics László Szegeden: az SZTE egyre vonzóbbá válik a hallgatók számára

Palkovics László Szegeden: az SZTE egyre vonzóbbá válik a hallgatók számára

2021. szeptember 4., szombat
Palkovics László Szegeden: az SZTE egyre vonzóbbá válik a hallgatók számára

Az innovációs és technológiai miniszter a Szegedi Tudományegyetem jubileumi tanévét megnyitó ünnepi szenátusülésen azt mondta, a modellváltás célja komplex változás elérése az intézményi autonómia erősítésével, az államtól való távolság növelésével, a finanszírozás kiszámíthatóságának megteremtésével, valamint a teljesítményelv és az intézményi felelősség előtérbe helyezésével.

Ma már 21 egyetem csatlakozott a felsőoktatás reformerei közé. A hallgatók is elfogadták az új képzési rendszert, hiszen a felvételizők 65 százaléka jelentkezett modellváltó egyetemre, és minden tíz hallgatóból hét ilyen intézményben fog tanulni - közölte a miniszter.

Palkovics László leszögezte, a magyar felsőoktatás finanszírozása biztonságban lesz. Az ország soha nem költött ekkora összeget az egyetemeire, a kormány az uniós átlag 0,8 százalékával szemben 2022-ben a GDP 1,7 százalékát fordítja erre a célra.

A tárcavezető kiemelte, idén 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly. A megkezdett reformok sikerét jelzi a hallgatók 2018 óta emelkedő száma. A külföldi diákok száma pedig 2013-hoz képest 2020-ra 65 százalékkal nőtt - hangsúlyozta.

Az SZTE egyre vonzóbbá válik mind a hazai, mind a külföldi hallgatók számára - mondta a miniszter.

Bejelentette, az ELI-ALPS az SZTE tulajdonává válik, a világ tíz legjobb fizikai kutatóközpontjának egyikeként erősíti az intézmény tudományos beágyazottságát. A kormány vállalta, hogy az elkövetkező időszakban az intézmény finanszírozását teljes egészében biztosítja - mondta.

"Szabadságnövekedéssel jár a modellváltás"

Rovó László rektor a modellváltásról szólva kifejtette, a közeli jövő versenyképességének megtartásához át kellett gondolni az egyetem szerkezetét. Ez a változás a gazdálkodás és az önrendelkezés során is "jelentős szabadságnövekedést" fog hozni.

MTI/SzegedMa

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.