Palkovics: jövő őszre készülhet el a Szeged-Szabadka vasútvonal korszerűsítése

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a VG-nek adott interjújában elmondta, a Szeged-Szabadka vasútvonal korszerűsítésének kivitelezése október közepén startol és jövő ősszel készül el.

A miniszter a terjedelmes interjúban kitért a Budapest-Belgrád vasútvonal (BuBe) felújításának jelenlegi fázisára. Elmondta, hogy a déli szakaszon, vagyis a Soroksár–Kelebia vonalon zajlik a tervezés. A munkálatok szakaszosan történnek majd a már meglévő, egyről két vágányra bővülő 150-es vasúti vonalon. Első körben ott kezdődik a konkrét kivitelezés, ahol a tervek elkészültek, ez a Kiskunmajsa és a déli határ közötti rész. A jogerős építési engedély várhatóan október közepére meglehet, így akkor a kivitelezés is elindulhat – ismertette a részleteket.

Palkovics kitért arra, hogy a BuBe fontos társprojektje a Szeged–Szabadka vasúti elkerülő, amelynek az a jelentősége, hogy biztosítsa a vasúti átjárhatóságot Magyarország és Szerbia között, mivel a BuBe gyorsabb megvalósítása érdekében vágányzár lép majd érvénybe a 150-es vonalon.

A Szeged–Szabadka jövő őszre elkészül, a magyar állam ebből a Szeged–Röszke összeköttetés korszerűsítését, villamosítását, illetve a határátkelő megépítését vállalta. A kivitelezés szintén október közepén startol – közölte.

Hozzátette, a szerbek a valamivel hosszabb Röszke–Szabadka kapcsolatot építik. Talán egy hónap különbség van a két elem megvalósulásában.

A miniszter kiemelte, hogy ameddig ez a vonal nem készül el, nem zárják le az egyébként alacsony kihasználtságú 150-es pályát, legfeljebb csak részlegesen, ha megoldható a kikerülése, vagy éjszakára.

Kiemelt képünk archív. Forrás: Délmagyar

Előző sztori

Nem bírja abbahagyni a DK-s képviselő szapulását az alpolgármester

Következő sztori

Novák Katalin: a családnak nincs alternatívája