Gazdaság

Október végéig marad a hitelmoratórium

Október végéig marad a hitelmoratórium

2021. szeptember 13., hétfő
Október végéig marad a hitelmoratórium

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook videóban tette közzé a kormány döntését a hitelmoratóriummal kapcsolatban: október 31-ig lehet szüneteltetni a törlesztést, de a rászorulók egészen 2022 június végéig igénybe vehetik a lehetőséget.

A tárcavezető a Facebook-oldalán hétfőn közzétett videóban bejelentette: a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak, és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük kérhetik a hosszabbítást. Hozzátette: a vállalkozások esetében azok kérhetik, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez képest.

Fontosnak nevezte, hogy azoknak, akik hosszabbítani szeretnék a moratóriumot 2022 június végéig, erről a jogosultsági feltételek fennállása esetén nyilatkozniuk kell majd a bankjuknak - a bent maradás tehát nem automatikus. Annak érdekében, hogy az érintetteknek legyen kellő ideje nyilatkozni a hitelmoratóriumban maradásról, azt meghosszabbítják:

automatikusan 2021. október 31-ig mindenki részére változatlan formában.

A pénzügyminiszter arra is kitért, hogy a nemzeti konzultációban a magyar emberek világos választ adtak a moratóriummal kapcsolatban: 91 százalékuk támogatta a hitelmoratórium meghosszabbítását a rászorulók részére. A hitelmoratórium valós segítséget nyújtott a válság során, a munkahelyek és a családok életszínvonalának megvédésében.

A mostani döntés célja, hogy a gazdaság újraindításakor a rászorulók részére továbbra is megőrizzék ezt a védőhálót. Aki viszont már képes és van lehetősége a törlesztő részletek fizetésének folytatására, annak érdemes mérlegelnie a visszafizetés megkezdésének előnyeit is.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.