/

Október végéig marad a hitelmoratórium

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook videóban tette közzé a kormány döntését a hitelmoratóriummal kapcsolatban: október 31-ig lehet szüneteltetni a törlesztést, de a rászorulók egészen 2022 június végéig igénybe vehetik a lehetőséget.

A tárcavezető a Facebook-oldalán hétfőn közzétett videóban bejelentette: a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak, és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük kérhetik a hosszabbítást. Hozzátette: a vállalkozások esetében azok kérhetik, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez képest.

Fontosnak nevezte, hogy azoknak, akik hosszabbítani szeretnék a moratóriumot 2022 június végéig, erről a jogosultsági feltételek fennállása esetén nyilatkozniuk kell majd a bankjuknak – a bent maradás tehát nem automatikus. Annak érdekében, hogy az érintetteknek legyen kellő ideje nyilatkozni a hitelmoratóriumban maradásról, azt meghosszabbítják:

automatikusan 2021. október 31-ig mindenki részére változatlan formában.

A pénzügyminiszter arra is kitért, hogy a nemzeti konzultációban a magyar emberek világos választ adtak a moratóriummal kapcsolatban: 91 százalékuk támogatta a hitelmoratórium meghosszabbítását a rászorulók részére. A hitelmoratórium valós segítséget nyújtott a válság során, a munkahelyek és a családok életszínvonalának megvédésében.

A mostani döntés célja, hogy a gazdaság újraindításakor a rászorulók részére továbbra is megőrizzék ezt a védőhálót. Aki viszont már képes és van lehetősége a törlesztő részletek fizetésének folytatására, annak érdemes mérlegelnie a visszafizetés megkezdésének előnyeit is.

via MTI

Előző sztori

Újfajta hallásjavító műtétet hajtottak végre az SZTE-n

Képgaléria
Következő sztori

Viszlát, Klauzál tér! Hello, Puerta del Sol!