Politika

Kontraszt igen, érdemi vita nem nagyon akadt a szegedi előválasztási vitákon

Kontraszt igen, érdemi vita nem nagyon akadt a szegedi előválasztási vitákon

2021. szeptember 21., kedd
Kontraszt igen, érdemi vita nem nagyon akadt a szegedi előválasztási vitákon

Hétfőn lezajlottak a szegedi előválasztási jelöltek vitái a Partizán szervezésében. Habár akadtak élesen elválasztható kontrasztok, kevés témában láthattunk érdemi vitát, legkevésbé a "kormány- vagy rendszerváltás?" témakörben.

Binszki József rehabilitált Tóth Péterről, Szabó Sándor győztes ellenzéki városról beszélt

A várakozást némileg felül teljesítette Binszki József és Szabó Sándor előválasztási vitája. Habár a komfortzónájából nem igazán lépett ki egyikük sem, Gulyás Márton igyekezett kihozni a maximumot a két karakterből és valóban sikerült egynéhány új dolgot megtudnunk. De összegezzük is mindenek előtt a két szereplő érvelési technikáját. Binszki jobban átlátta a helyi problémákat, offenzívebben, kvázi lokálpatriótaként lépett fel. Ezzel szemben Szabó országgyűlési képviselőként legtöbbször azzal érvelt, hogy a rendkívüli kormányzati ellenszél ellenére az elmúlt években Szeged ,,győztes ellenzéki város" maradt, és hogy ő mindent megtett az Országgyűlésben, amit a jelenlegi jogállami keretek között megtehetett, hogy a szegedieknek jobb legyen. Ezt mi sem domborította ki jobban, hogy a vita egyik körében a megmaradt két másodpercnyi beszédidejét arra használta ki, hogy elmondja: 408 javaslatot adott be az elmúlt években a Parlamentnek.

Az első vitablokkban, amely a zöld fejlesztésekről, a városi infrastruktúrákról szólt, kiemelve benne a harmadik hidat, a DK képviselője részletesen felsorolta a mostanra már unásig ismert ötleteit. Ismét elmondta, hogy bővíteni kell az autósávokat, meg kell építeni az autópálya szőregi kivezető szakaszát és autómentesíteni kell a belvárost. Szabó szerint a kormánnyal szemben ebből a szempontból győztesen került ki Szeged, hiszen több milliárd forintnyi zöld fejlesztést tudott az évek alatt megvalósítani. Binszki erre úgy reagált, hogy az országgyűlési képviselő ,,nem beszélget eleget az emberekkel", hogy volna igény még nagyobb fejlesztésekre és hogy az eddigi fejlesztéseket is önerőből teremtette meg magának a város.

A déli Tisza-híd ügyével kapcsolatban Szabó az elmúlt több mint 20 év Orbán-kormányait tette felelőssé azért, hogy a projekt máig nem kezdődött el. Binszki szerint azonban ugyanúgy felelős minden kormány 1998 óta, hogy a híd nem készült el, mivel Szegednek nem volt akkora tekintélye korábban sem.

Szabó ezek után kijelentette, hogy ő országgyűlési képviselőként mindent megtett, hogy a híd megépülhessen, a kormány hozott is két rendeletet ennek kapcsán. ,,Kérdezze meg Varju László képviselő urat, hogy milyen ekkora volumenű ügyet tudtak elintézni a parlamentben a Fidesz kormányzása alatt!" – szúrt oda ellenfelének a szocialista politikus.

Botka Szabót támogatja, vagy mégsem?

Érdemes megemlíteni, Szabó jelenleg országgyűlési képviselő, aki 20 éve dolgozik Botkával. Binszki viszont - elmondása szerint - csak 7 éve foglalkozik a politikával, helyi szinten. A vitának ezen a pontján ugyanis Az MSZP jelöltje megerősítette, hogy a polgármester őt fogja támogatni az előválasztások során. A DK képviselője szerint ez ellentmondásos, hiszen Szabó annak az MSZP-nek a parlamenti ügyeit segíti Szeged mellett, amiből Botka kilépett.

A vita többi részét illetően alapvetően nem is volt érdemi vita: a kormány- vagy rendszerváltás kérdésben az összefogás általános kommunikációját ecsetelték. Gulyás Márton viszont itt is bevetette azt a kérdést, amire ezidáig nem kaptunk senkitől sem választ: hogy lesz új alkotmány alkotmányos többség nélkül? Mindkét képviselő népszavazással fogadtatná el azt. A moderátor rákérdezett Tóth Péter visszás múltjára is, amire Binszki úgy reagált: A Jobbikos képviselőt ,,rehabilitálta Szeged."

A Homokhátság öntözése és a megigazult Tóth Péter

Tóth Szabolcs, Mihálik Edvin és Tóth Péter jelöltek központi témája a Homokhátság és a határrendészet volt. A határrendészetet illetően nagy volt az egyetértés: humanitáriusabb formában kell elbánni az illegális bevándorlókkal és továbbra is problémaként kell kezelni, de nem propagandaeszközként.

Tóth Szabolcs egy ponton a jelenlegi kormánypropaganda eszközöket a Harmadik Birodalom eszközeihez hasonlította. Mint mondta, a két világháború között is a propaganda eszközeivel futtatta fel teljhatalmát Adolf Hitler, mielőtt Németországgal elkövette volna a második világégés rémtetteit. Szerinte lényegében ugyanennek a folyamatnak a kezdetét látjuk most és nem szeretné látni a végkifejletet.

Mihálik Edvin a Momentum színeiben az 50 éve megépült folyóválasztó csatornát okolta a Homokhátságot érintő iszonyatos szárazság és apály miatt. Szerinte egy öntözéses rendszer megoldaná ezt a kérdést, Tóth Szabolcs és a Jobbikos Tóth Péter azonban ,,felvilágosította" Mihálikat, hogy a Homokhátság talaja alkalmatlan a belvíz megtartására. Arról is szó esett, hogy a ,,kormányközeli oligarchák" között szétosztott földeket újraosztanák és a kisbirtokosi, pár tíz hektárnyi földek szétosztását javasolnák.

Balról jobbra: Tóth Szabolcs (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Mihálik Kristóf (Momentum), Tóth Péter (Jobbik) / Forrás: Partizán

Gulyás Márton szembesítette Tóth Péter korábbi homofób és antiszemita megjegyzéseivel és azt kérdezte a képviselőtől, mikor változott meg az álláspontja róluk. A képviselő minden korábbi kijelentéséért elnézést kért, és a moderátor kérdésére azt felelte: élmény és beszélgetések hatására alakultak számára pozitív utóéletűvé korábbi meggyőződései.

A Binszki József-Szabó Sándor vitát teljes hosszában itt nézheti végig:

https://youtu.be/llG5Ulf3iso

Tóth Szabolcs, Tóth Péter és Mihálik Edvin vitáját pedig itt pótolhatja:

https://youtu.be/VJ32nXETxDs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.