Karikó Katalain megkapta az “amerikai Nobel-díjat”

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

 

A Covid-19 elleni modern vakcinák gyors kifejlesztését lehetővé tevő mRNS-technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin és munkatársa, Drew Weissman kapja a 2021-es Lasker-díjat. Az „amerikai Nobel-díjnak” is nevezett kitüntetés ismét reflektorfénybe állítja a Szegedi Tudományegyetemről indult Karikó Katalin kivételes teljesítményét, az alapkutatás jelentőségét, a tudósok együttműködéseinek mindannyiunk életére gyakorolt pozitív hatásait.

A Lasker-díj különböző kategóriáival 75 éve ismerik el azoknak a személyiségeknek a munkáját, akik jelentős eredményeket értek el a betegségek megértésében, diagnosztizálásában, kezelésében, gyógyításában vagy a megelőzésében. A Lasker-díjnak abban a kategóriájában jutalmazzák Karikó Katalint és Drew Weissmant, amely az emberek millióinkat az életét javító orvostudományi kutatásokban elért eredményt jutalmazza. „Az mRNS újítóinak” nevezett két kutató együtt 250 ezer dollár tiszteletdíjat is kap a 2021. évi „Lasker–DeBakey Clinical Medical Research Award” elismeréssel.

A Lasker-díjat a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorai közül elnyerte már a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert (1954), Andrew Schally (1975) és 2021-ben Karikó Katalin. A díj alapítása óta 95 Lasker-díjas kapta meg a Nobel-díjat is.

Előző sztori

Novák Katalin: a családnak nincs alternatívája

Következő sztori

Felminősítette Magyarországot a Moody’s