Egészség

Hét százalékkal nőtt a véradók száma Csongrád-Csanád megyében

Hét százalékkal nőtt a véradók száma Csongrád-Csanád megyében

2021. szeptember 27., hétfő
Hét százalékkal nőtt a véradók száma Csongrád-Csanád megyében

Amióta a koronavírus-világjárvány tart a véradások száma lecsökkent gyakorlatilag országszerte, ami sok szempontból okoz problémát az egészségügynek: a vér számos esetben életmentő lehet, ha nincs belőle kellő mennyiségű és akadozik a vérellátás, az könnyen veszélybe sodorhatja azokat, akiknek égető szükségük van vérátömlesztésre, vérpótlásra.

Tavasz óta először lépték át a célt

Folytatódott a pozitív tendencia a véradásokban Csongrád-Csanád megyében. Az elmúlt hetek javuló eredményeit folytatva tavasz óta először sikerült átlépni a tervezett véradók száma - ezzel sokat téve a vérellátás folyamatosságáért, az emberi életek megmentéséért. Fontos eredmény az is, hogy immár a legtöbb településre jellemző volt a nagyobb érdeklődés.

Szeptember 20-a és szeptember 26-a között 519 egészséges véradóhős ment el életet menteni. A terv szerint 485 véradóra volt szükség, így az elmúlt héten a növekedés 7 százalék volt.

Annak érdekében, hogy folyamatos legyen a vérellátás arra kérik a megye lakóit, hogy minden 18 éven felüli, ha egészségesnek érzi magát, nem járt az elmúlt 30 napban külföldön, akkor jelentkezzen véradásra. A Magyar Vöröskereszt számára nagyon fontos, hogy biztosítani tudják a már kórházban fekvő, vagy az erősődő járványos időszakban kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget.

Koronavírus-elleni oltás után is szabadon lehet vért adni, hacsak valaki a vakcina mellékhatásai miatt nem érzi elég jól magát. Nincs szükség védettségi igazolványra véradáshoz!

Megéri vért adni

Nem csupán a segítség jóérzésével távozhat az ember véradás után: a jelentkezőket ajándékokkal várják minden helyszínen. Mindenki garantáltan kap egy 1000 forintos étkezési jegyet, illetve egy belépőt a makói Hagymatikum fürdőbe

Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Szentesen a vásárhelyi Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda belépőivel is megajándékozzék véradókat.

Szegeden októberben is a Zabosfa jóvoltából ajándék almát és 500 forintos ajándékutalványt kapnak a jelentkezők! Októberben minden véradó nyereményjátékban vehet részt Szegeden és a térségi véradásokon is: a díj egy 20 ezer forint értékű ujjlenyomatos ezüstmedél, amit az Ivy Ékszer jóvoltából sorsolnak ki!

Hódmezővásárhelyen októberben minden véradó 20%-os kedvezményre jogosító ajándékutalványt kap a Gyros Bártól, ez bármelyik meleg ételre beváltható.

Makón októberben a Mexe Palacsintaműhely jóvoltából minden intézeti véradáson egy 2000 forint értékű ajándékutalványt sorsolnak ki, míg a Roll ’n Ride felajánlásaként minden véradók elektromos roller kupont kap, amivel egy félórás városi suhanást próbálhat ki. A Givaudan Hungary Kft. ajándékcsomagja is minden héten gazdára talál, az októberi véradók közt pedig utóbbi felajánlásából egy fődíjat is kisorsolnak majd.

Szentesen októberben is minden véradót extra ajándék várja: a Minimal férfiruhabolt jóvoltából, aki vért ad, 1000 forint értékű ajándékutalványt vehet át.

A véradások helyszíneiről és időpontjairól ide kattintva tájékozódhat, illetve a Csongrád-Csanád megyei kirendeltség Facebook oldalán is számos hasznos információt megtalál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.