Hét százalékkal nőtt a véradók száma Csongrád-Csanád megyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amióta a koronavírus-világjárvány tart a véradások száma lecsökkent gyakorlatilag országszerte, ami sok szempontból okoz problémát az egészségügynek: a vér számos esetben életmentő lehet, ha nincs belőle kellő mennyiségű és akadozik a vérellátás, az könnyen veszélybe sodorhatja azokat, akiknek égető szükségük van vérátömlesztésre, vérpótlásra.

Tavasz óta először lépték át a célt

Folytatódott a pozitív tendencia a véradásokban Csongrád-Csanád megyében. Az elmúlt hetek javuló eredményeit folytatva tavasz óta először sikerült átlépni a tervezett véradók száma – ezzel sokat téve a vérellátás folyamatosságáért, az emberi életek megmentéséért. Fontos eredmény az is, hogy immár a legtöbb településre jellemző volt a nagyobb érdeklődés.

Szeptember 20-a és szeptember 26-a között 519 egészséges véradóhős ment el életet menteni. A terv szerint 485 véradóra volt szükség, így az elmúlt héten a növekedés 7 százalék volt.

Annak érdekében, hogy folyamatos legyen a vérellátás arra kérik a megye lakóit, hogy minden 18 éven felüli, ha egészségesnek érzi magát, nem járt az elmúlt 30 napban külföldön, akkor jelentkezzen véradásra. A Magyar Vöröskereszt számára nagyon fontos, hogy biztosítani tudják a már kórházban fekvő, vagy az erősődő járványos időszakban kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget.

Koronavírus-elleni oltás után is szabadon lehet vért adni, hacsak valaki a vakcina mellékhatásai miatt nem érzi elég jól magát. Nincs szükség védettségi igazolványra véradáshoz!

Megéri vért adni

Nem csupán a segítség jóérzésével távozhat az ember véradás után: a jelentkezőket ajándékokkal várják minden helyszínen. Mindenki garantáltan kap egy 1000 forintos étkezési jegyet, illetve egy belépőt a makói Hagymatikum fürdőbe

Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Szentesen a vásárhelyi Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda belépőivel is megajándékozzék véradókat.

Szegeden októberben is a Zabosfa jóvoltából ajándék almát és 500 forintos ajándékutalványt kapnak a jelentkezők! Októberben minden véradó nyereményjátékban vehet részt Szegeden és a térségi véradásokon is: a díj egy 20 ezer forint értékű ujjlenyomatos ezüstmedél, amit az Ivy Ékszer jóvoltából sorsolnak ki!

Hódmezővásárhelyen októberben minden véradó 20%-os kedvezményre jogosító ajándékutalványt kap a Gyros Bártól, ez bármelyik meleg ételre beváltható.

Makón októberben a Mexe Palacsintaműhely jóvoltából minden intézeti véradáson egy 2000 forint értékű ajándékutalványt sorsolnak ki, míg a Roll ’n Ride felajánlásaként minden véradók elektromos roller kupont kap, amivel egy félórás városi suhanást próbálhat ki. A Givaudan Hungary Kft. ajándékcsomagja is minden héten gazdára talál, az októberi véradók közt pedig utóbbi felajánlásából egy fődíjat is kisorsolnak majd.

Szentesen októberben is minden véradót extra ajándék várja: a Minimal férfiruhabolt jóvoltából, aki vért ad, 1000 forint értékű ajándékutalványt vehet át.

A véradások helyszíneiről és időpontjairól ide kattintva tájékozódhat, illetve a Csongrád-Csanád megyei kirendeltség Facebook oldalán is számos hasznos információt megtalál.

Előző sztori

Újszegeden is kaptak el migránsokat ma hajnalban

Következő sztori

Ilyen lesz az új belvárosi közlekedés, a régit jobb lesz elfelejteni