Krimi

BRUTÁLIS: Osztálytársai vakítottak meg egy fiút egy szegedi tehetséggondozóban!

BRUTÁLIS: Osztálytársai vakítottak meg egy fiút egy szegedi tehetséggondozóban!

2021. szeptember 15., szerda
BRUTÁLIS: Osztálytársai vakítottak meg egy fiút egy szegedi tehetséggondozóban!

A nemrég bekövetkezett 16 éves vajai fiú öngyilkossága egy kisebb lavinát indíthatott el az országban. A Blikkszámolt be egy olyan fiú történetéről, aki gimnazistaként lett rokkantnyugdíjas.

Speciális nevelési igényű gyerekek közt fajultak el az indulatok

Gergő, a mártélyi fiú sajátos nevelési igényű tanulászavaros diák. Az általános iskola akadályait gördülékenyen vette, a középiskolát pedig egy szegedi tehetséggondozóban kezdte el. Osztálytársai tanulási és magatartásgondokkal küzdő gyerekek voltak, akik az édesanya elmondása szerint már kezdettől fogva piszkálni kezdték őt.

Csicskáztatták, megrugdosták, több alkalommal az uzsonnáját vagy a zsebpénzét is elvették. Az édesanya minden atrocitást követően beszélt az osztályfőnökkel, de az iskola semmit nem tett.

Vakulás és pszichés zavar lett a vége, az iskola mossa kezeit

A zaklatások 2010-re váltak szélsőségessé: Gergő szemébe fenyőtobozt dobtak, ráadásul a szülők elmondása szerint vonalzóval is ráütöttek és megpróbálták a fiú ruháját felgyújtani. A segítségnyújtás elmaradt, az iskola pedig nem értesítette a szülőket az incidensről,

a fiú így 90 százalékos látáskárosodást szenvedett, mivel levált a retinája.

Az intézmény annyit mondott a szülőknek, hogy tegyenek feljelentést, mert ők nem tudnak mit kezdeni a történtekkel. Ez meg is történt: egészen hat éven keresztül húzódott, idén márciusban került pont a végére.

Az ítélőtábla kimondta, hogy Gergő állapota valóban az iskola zaklatások következtében romlott le. Az intézmény viszont csak a látásvesztés tényét ismerte el. Márpedig a bántalmazások következményeként a fiú paranoid skizofrén lett, amit az igazságügyi pszichológus is leírt.

Az addigra már 18 éves zaklatókat közmunkára és pénzbírságra ítélték, mondván, a tett elkövetésekor a vádlottak kiskorúak voltak. Az elkövetőknek és az iskolának egyetemlegesen négy millió forint kártérítést kell fizetnie.

Csínynek gondolták

Az édesanya a Blikknek azt nyilatkozta, a diákok és az iskola is csínynek gondolták, ami történt, nem számolva a következményekkel. Azt javasolja minden szülőnek, ne hagyják, ha a saját gyerekükkel hasonló történik, bár a látottak alapján az igazságszolgáltatás nincs felkészülve az ilyen esetekre. Két másik szülő a vajai és ezen eset után úgy döntött: a következő hetekben egyesületet hoznak létre, hogy így léphessenek fel az iskolai bántalmazásokkal szemben.

Mint azt a Blikknek nyilatkozták: szomorúan látják, hogy semmilyen kormánypárti vagy ellenzéki politikus nem fejezte ki részvétnyilvánítását a vajai fiú tragédiája okán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.