Közélet

1413 kilométert repült Észtországból a Zápor-tóig egy ritka madár

1413 kilométert repült Észtországból a Zápor-tóig egy ritka madár

2021. szeptember 8., szerda
1413 kilométert repült Észtországból a Zápor-tóig egy ritka madár

Hazánkban ritkán előforduló, fokozottan védett nagy sárszalonka röpképtelen példányát találták meg gyerekek Szegeden, a Zápor-tó partján augusztus 27-én, amely műholdas jeladót is viselt – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.

Mint írják, a helyszínre érkező természetvédelmi őr az erősen legyengült, sovány madáron nem talált más külsérelmi nyomot, de az is kiderült, hogy Észtországban gyűrűzték és ott kapta meg a jeladót. A Nemzeti Park kollégája a Szegedi Vadasparkba szállította, ám nem sikerült megmenteni az életét.

A Magyar Madártani Egyesület Gyűrűző Központja felvette a kapcsolatot észt kollégáikkal, így kiderült, hogy 2021. május 31-én gyűrűzték meg az egy évnél idősebb, hím madarat Észtországban. Az Ananass-nak elnevezett példányra műholdas nyomkövetőt is tettek, de 30 nappal később elvesztették a jelet. Az észt szakemberek szerint addig nagyon aktív volt és intenzíven mozgott a területen.

A cikk szerint a jelölés helyszínétől 1413 km-re, 2 hónappal és 27 nappal később Szegeden elpusztult.

Mint írják, a nagy sárszalonka hazánkban vonulási időben jelenik meg, augusztus és október, valamint április és május között lehet nálunk megfigyelni, jóval kisebb számban, mint a sárszalonkát. Európai szinten is a sérülékeny fajok közé tartozik, a vizes élőhelyek védelme létfontosságú számára. A Magyar Madárgyűrűzési Adatbank összesítése szerint 1951 óta mindössze öt példányt gyűrűztek meg hazánkban, és egyet sikerült visszafogni, ez az eset pedig az első kézrekerülés volt.

Kiemelt kép: Puskás József

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.