Vasárnapi migránsáradat: 65 illegális bevándorlót talált a hőkamera Gyálarétnél

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az afgán konfliktus eszkalálódásával sokan vizionálnak a hat évvel ezelőtti, 2015-ös migrációs válsághoz hasonló, vagy talán még annál is súlyosabb helyzetet. Az illegális bevándorlók száma azóta látványosan csökkent, ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy az utóbbi időben újra egyre több a probléma a déli határvidéknél.

Vasárnap valóságos migránsáradat volt a Csongrád-Csanád megyei országhatárnál: a nap folyamán több, mint 100 illegális bevándorló ellen kellett intézkedniük az egyenruhásoknak és voltak, akik erőszakkal próbáltak átjutni Magyarország területére.

Fotó: police.hu

Gyálarétnél, a Tisza árterében hőkamerával bukkantak rá egy 65 főből álló csoportra délelőtt fél 11-kor. A jelzésre a Szeged Határrendészeti Kirendeltség, a Készenléti Rendőrség és a Magyar Honvédség járőrei mentek a helyszínre, ahol feltartóztatták a magukat szír állampolgárnak valló csoportot. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Később, az éjszaka folyamán további 21 migránst fedeztek fel Gyálarétnél, háromnegyed 10 körül. A határsértők szír, líbiai és marokkói állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni – őket is az ideiglenes határzárhoz terelték.

Fotó: police.hu

Mórahalomnál is akadtak problémák vasárnap: reggel 9 óra tájékán egy 20 főből álló csoport gázspray-vel fújta le a határvédőket a szerb oldalról, azonban a szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák sikeresen megfékezték a jogellenes határátlépési kísérletet. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

Szintén Mórahalomnál tartóztattak fel 12, magát afgán állampolgárnak valló személyt délután 5 órakor, továbbá ma hajnalban is 10 határsértő ellen intézkedtek az egyenruhások a település közigazgatási területén. Mindkét esetben az ideiglenes biztonsági határzárhoz vezették a migránsokat.

Délután fél 3-kor pedig Ásotthalomnál kaptak el egy kisebb, 16 főből álló, magukat afgán állampolgárnak valló csoportot. A Csongrád-Csanád megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő készenléti rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően cselekedtek.

2021. augusztus 22-én összesen 122 illegális bevándorló ellen intézkedtek a Csongrád-Csanád megyei déli határszakaszt védő egyenruhások. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 291, szombaton 249, vasárnap 319 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. Emellett elfogtak egy embert, aki ellen idegenrendészeti eljárás indult.

via police.hu, MTI

Előző sztori

Mentőakció: éjfélkor hozzák a magyarokat és amerikaiakat Budapestre Afganisztánból!

Következő sztori

Korlátozásokkal ugyan, de újra két irányból járható a Belvárosi híd