Illegális bevándorlás

Vasárnapi migránsáradat: 65 illegális bevándorlót talált a hőkamera Gyálarétnél

Vasárnapi migránsáradat: 65 illegális bevándorlót talált a hőkamera Gyálarétnél

2021. augusztus 23., hétfő
Vasárnapi migránsáradat: 65 illegális bevándorlót talált a hőkamera Gyálarétnél

Az afgán konfliktus eszkalálódásával sokan vizionálnak a hat évvel ezelőtti, 2015-ös migrációs válsághoz hasonló, vagy talán még annál is súlyosabb helyzetet. Az illegális bevándorlók száma azóta látványosan csökkent, ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy az utóbbi időben újra egyre több a probléma a déli határvidéknél.

Vasárnap valóságos migránsáradat volt a Csongrád-Csanád megyei országhatárnál: a nap folyamán több, mint 100 illegális bevándorló ellen kellett intézkedniük az egyenruhásoknak és voltak, akik erőszakkal próbáltak átjutni Magyarország területére.

Fotó: police.hu

Gyálarétnél, a Tisza árterében hőkamerával bukkantak rá egy 65 főből álló csoportra délelőtt fél 11-kor. A jelzésre a Szeged Határrendészeti Kirendeltség, a Készenléti Rendőrség és a Magyar Honvédség járőrei mentek a helyszínre, ahol feltartóztatták a magukat szír állampolgárnak valló csoportot. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Később, az éjszaka folyamán további 21 migránst fedeztek fel Gyálarétnél, háromnegyed 10 körül. A határsértők szír, líbiai és marokkói állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni - őket is az ideiglenes határzárhoz terelték.

Fotó: police.hu

Mórahalomnál is akadtak problémák vasárnap: reggel 9 óra tájékán egy 20 főből álló csoport gázspray-vel fújta le a határvédőket a szerb oldalról, azonban a szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák sikeresen megfékezték a jogellenes határátlépési kísérletet. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

Szintén Mórahalomnál tartóztattak fel 12, magát afgán állampolgárnak valló személyt délután 5 órakor, továbbá ma hajnalban is 10 határsértő ellen intézkedtek az egyenruhások a település közigazgatási területén. Mindkét esetben az ideiglenes biztonsági határzárhoz vezették a migránsokat.

Délután fél 3-kor pedig Ásotthalomnál kaptak el egy kisebb, 16 főből álló, magukat afgán állampolgárnak valló csoportot. A Csongrád-Csanád megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő készenléti rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően cselekedtek.

2021. augusztus 22-én összesen 122 illegális bevándorló ellen intézkedtek a Csongrád-Csanád megyei déli határszakaszt védő egyenruhások. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 291, szombaton 249, vasárnap 319 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. Emellett elfogtak egy embert, aki ellen idegenrendészeti eljárás indult.

via police.hu, MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.